Vanoers.nlOnderwijs, IT AdviesRansomware, de nieuwe pandemie

Ransomware, de nieuwe pandemie 

Ransomware de nieuwe pandemie

Wereldwijd worden steeds meer organisaties getroffen door ransomware. Bijna elke dag valt hierover wat in het nieuws te lezen. Het coronavirus verspreidt zich snel door globalisering. Ransomware verspreidt zich snel door digitalisering. We kunnen dus spreken van een nieuwe pandemie: de ransomware pandemie.

Ransomware

Ransomware, wordt vertaald in losgeld software, versleutelt de data van een organisatie, waardoor zij hier geen toegang meer tot hebben. Hierdoor kan de continuïteit van de onderneming direct in het geding komen. De bedrijfsprocessen zijn immers in grote mate afhankelijk van informatie en ICT-systemen. Cybercriminelen eisen losgeld om de getroffen partij weer toegang tot haar data te verschaffen. Deze belofte wordt niet altijd nagekomen overigens.

Vooraf actie ondernemen

Actie ondernemen is de enige oplossing. Vooraf wel te verstaan, want zodra u er mee te maken krijgt dan bent u vaak al te laat. De ransomware heeft zich dan al zo diep genesteld in de verschillende systemen en back-ups, dat organisaties geen andere optie meer zien dan losgeld te betalen.

Welke acties kunnen organisaties nemen om ransomware tegen te gaan:

  • Zorg dat mensen instaat zijn om phishing e-mails/smsjes/of in welke andere vorm dan ook, te herkennen en dat ze hier een melding van maken bij de ICT afdeling of cybersecurity professional van de organisatie.
  • Voorzie alle systemen zo snel mogelijk van de meest recente beveiligingsupdates (zowel smartphones, laptops, PC’s, maar ook bijvoorbeeld printers, en andere randapparatuur).
  • Zorg voor een goede back-up- en herstelprocedure, waarbij de back-ups niet direct aan het bedrijfsnetwerk zijn gekoppeld (zodat dit niet toegankelijk is voor de ransomware).
  • Verder zijn er nog meer technische maatregelen te nemen om ransomware tegen te gaan, maar dat gaat te diep in op de materie voor dit nieuwsberichtje.

IT Advies

Heeft u de indruk dat binnen uw organisatie deze basale maatregelen niet op orde zijn? Trek dan aan de bel bij ons. Better safe than sorry.

Van Oers IT Advies staat klaar om u te helpen bij het op orde brengen van cybersecurity, de strijd tegen de cybercriminelen en het tegengaan van de ransomware pandemie. Neem contact op.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: b.houtepen@vanoers.nl.

Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Manager IT advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.