Vanoers.nlIT AdviesNOREA pleit voor invoer IT-auditverklaring

NOREA pleit voor invoer IT-auditverklaring 

NOREA pleit voor invoer IT-auditverklaring

Een speciale verklaring is in ontwikkeling waarmee bedrijven kunnen aantonen dat hun IT-omgeving op orde is. Volgens de NOREA (beroepsorganisatie IT-Auditors), wordt de wens bij het bedrijfsleven om in control te zijn van de IT-systemen versterkt door de snelle digitalisering en toenemende dreiging van cyberaanvallen.  De nieuwe IT-auditverklaring moet hier invulling aan geven. Wat is de verwachte impact voor u? Lees hier verder.

IT-auditverklaring

De verklaring moet duidelijk maken in hoeverre een organisatie bestand is tegen cyberaanvallen en andere ernstige IT-problemen. Banken en investeerders kunnen dit gebruiken bij hun beslissing om te investeren in een bedrijf.

Op dit moment is de IT-auditverklaring nog geen verplicht onderdeel in een accountantsverklaring. In praktijk worden systemen wel gecontroleerd als ze een rol spelen in de financiële huishouding. In de nieuwe werkwijze onderzoeken IT-auditors de weerbaarheid van een bedrijf bij een groot IT-incident, zoals een cyberaanval. Hierbij worden zowel de basisbeveiliging als de noodplannen beoordeeld die in werking gaan treden ten tijden van een grootschalig incident. De verklaring gaat niet alleen over het afgelopen boekjaar, maar ook het komend boekjaar en dus de mate waarin de IT toekomstbestendig is.

Ontwikkeling en invoering

In de optiek van de NOREA hoeft de invoering van zo’n verklaring in de praktijk niet ingewikkeld te zijn. “De IT-auditor maakt immers in de huidige situatie toch al deel uit van het controleteam van de externe accountant.” Tevens is het uitgangspunt van de beoogde IT-auditverklaring dat die assurance geeft bij een door de organisatie zelf opgesteld IT-verslag. Een NOREA-werkgroep is bezig met het vormgeven van het IT-verslag en de bijbehorende verklaring. Momenteel wordt gewerkt aan de standaard voor het IT-verslag, die ook de basis moet vormen voor de audit. Deze wordt vormgegeven door, onder andere, gesprekken met stakeholders en een enquête onder toekomstige gebruikers, zodat de inhoud van het IT-verslag en de bijbehorende verklaring zo goed mogelijk aansluit op de behoefte. Ambitie is om het IT-verslag voor het eerst over het boekjaar 2022 in te zetten.

Meer informatie

Wilt u weten hoe Van Oers u kan helpen bij een dergelijk IT-verslag of het toetsen van uw IT-omgeving, neem dan contact op.

Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Manager IT advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers

Van Oers IT Advies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van Oers IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Maak uw organisatie weerbaar tegen beveiligingsrisico’s en online dreigingen. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en we waarborgen uw kwaliteit. Wij zijn de adviseur waar u op kunt vertrouwen. Uw specialist voor uw IT Advies vraagstukken.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.