Vanoers.nlIT AdviesNIS2-richtlijn voor het verbeteren van cyberbeveiliging

NIS2-richtlijn voor het verbeteren van cyberbeveiliging 

NIS2-richtlijn voor het verbeteren van cyberbeveiliging

De Europese Unie heeft de NIS2-richtlijn opgesteld om de cyberbeveiliging en weerbaarheid van essentiële diensten in EU-lidstaten te verbeteren. NIS2 is een verruiming van de eerste NIS-richtlijn. Er zijn meer sectoren toegevoegd die kwalificeren als essentiële dienst en er zijn strengere normen op het gebied van beveiliging en meldingsvereisten (voor incidenten) gesteld. Wij vertellen u graag meer over NIS2.

Drie verplichtingen

De NIS2 richtlijn schrijft, in het kort, drie verplichtingen voor. De eerste is zorgplicht. Hierbij zijn organisaties of entiteiten verplicht om hun eigen risicobeoordeling uit te voeren. Op basis van de risicobeoordeling moeten zij passende maatregelen nemen om zo hun continuïteit te waarborgen en gebruikte informatie te beschermen. De tweede verplichting is meldplicht. Organisaties moeten een incident die de essentiële dienstverlening sterk kan verstoren binnen 24 uur melden bij de toezichthouder en het Computer Incident Response Team (CSIRT). Tot slot is er de verplichting tot toezicht. De richtlijn schrijft voor dat een onafhankelijk toezichthouder naar de naleving van de eerdergenoemde verplichtingen moet kijken. De Nederlandse overheid heeft tot eind 2024 om de NIS2-richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving.

Meer informatie

Bent u benieuwd in hoeverre uw organisatie voldoet aan de NIS2-richtlijn of hoe u hieraan moet voldoen? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten. Zij helpen u graag. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per e-mail: IT-Advies@vanoers.nl

  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Van Oers IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Maak uw organisatie weerbaar tegen beveiligingsrisico’s en online dreigingen. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en we waarborgen uw kwaliteit. Wij zijn de adviseur waar u op kunt vertrouwen. Uw specialist voor uw IT Advies vraagstukken.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.