Vanoers.nlIT AdviesNederlandse cybersecuritystrategie

Nederlandse cybersecuritystrategie 

Nederlandse cybersecuritystrategie

Nederland is een van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld. Dat biedt de maatschappij veel kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Nederland streeft met haar cybersecuritystrategie naar een veilig Nederland. In de strategie, ontwikkeld door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, worden de plannen op het gebied van Cybersecurity van het kabinet voor de komende jaren beschreven.

Vier pijlers

De strategie beschrijft de visie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid over hoe een digitaal veilig Nederland er in de toekomst uit zou moeten zien. Om dit te realiseren zijn er vier pijlers gedefinieerd, met daarbij behorende doelen, de doelgroep en betrokken organisaties.

  1. De eerste pijler richt zich op de digitale weerbaarheid van de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties. In deze pijler staat het vermogen van organisaties centraal. Het vermogen om beschermt te zijn tegen cyberincidenten maar ook om te reageren, herstellen en leren van cyberincidenten.
  2. Bij de pijler ‘veilige en innovatieve digitale producten en diensten’ staan de aanbieders en afnemers centraal. Met onder andere als doel digitale producten en diensten veiliger te maken.
  3. De derde pijler is gericht op het tegengaan van digitale dreigingen van staten en criminelen. Met onder andere als doel dat Nederland zicht heeft op digitale dreigingen van staten en criminelen.
  4. Tot slot wordt gefocust op de cybersecurity-arbeidsmarkt, onderwijs en digitale weerbaarheid van burgers. Deze pijler richt zich op de mens en heeft als doel dat burgers snel en adequaat kunnen reageren op cyberincidenten en dat zij goed beschermd zijn tegen de overheid.

In de Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028 worden de pijlers verder uitgewerkt en worden nog meerdere doelen per pijler benoemd.

Actieplan cybersecuritystrategie

Naast de Cybersecuritystrategie is er een Actieplan cybersecuritystrategie waarin er per doel binnen één pijler acties gedefinieerd zijn. Deze acties worden kort toegelicht. Daarnaast wordt de tijdlijn, eigenaar en de betrokken partijen genoemd. Bent u benieuwd naar de Nederlandse Cybersecurity Strategie en naar het actieplan. Lees ze dan nu op de website van het NCSC.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel rondom de cybersecuritystrategie? Onze IT & Cybersecurity consultants helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via onderstaande button of per e-mail: IT-Advies@vanoers.nl

Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Manager IT advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Van Oers IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Maak uw organisatie weerbaar tegen beveiligingsrisico’s en online dreigingen. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en we waarborgen uw kwaliteit. Wij zijn de adviseur waar u op kunt vertrouwen. Uw specialist voor uw IT Advies vraagstukken.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.