Vanoers.nlIT AdviesEuropees Parlement bereikt akkoord over NIS2-richtlijn

Europees Parlement bereikt akkoord over NIS2-richtlijn 

Europees Parlemnent bereikt akkoord over NIS2-richtlijn

Het Europees Parlement heeft recentelijk de nieuwe NIS2-richtlijn aangenomen.  De NIS2-richtlijn is de opvolger van de NIS-richtlijn en moet ervoor zorgen dat meer sectoren en entiteiten beter beschermd zijn tegen cyberaanvallen. Wat betekent dit voor u en wat is het verschil met de eerste NIS-richtlijn?

De NIS-richtlijn

NIS staat voor Network en Information Security. Deze richtlijn kent zijn oorsprong in 2016. Het is een Europese-wetgeving op het gebied van cyberbeveiliging met als doel cyberincidenten te voorkomen. In Nederland werd de NIS-richtlijn geïmplementeerd in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) met als doel ondernemers te motiveren om de cyberweerbaarheid binnen de organisatie op orde te krijgen. De NIS-richtlijn was alleen van toepassing op vitale en digitale sectoren.

Waarom NIS2-richtlijn?

Door de snelle digitalisering van de samenleving is de NIS-richtlijn volgens de Europese lidstaten niet langer up-to-date. Daarom hebben het Europees Parlement en de Raad van EU in 2022 een politiek akkoord bereikt over de vernieuwde NIS2-richtlijn. Deze nieuwe richtlijn moet ervoor zorgen dat veiligheidsvereisten versterkt worden en kent een ruimer toepassingsgebied. Naar verwachting zal deze nieuwe richtlijn in het eerste kwartaal van 2023 in werking treden.

In tegenstelling tot de NIS-richtlijn richt de NIS2-richtlijn zich naast grote ondernemingen ook op het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen essentiële en digitale sectoren. Wel zal de NIS2-richtlijn van toepassing zijn op essentiële en belangrijke sectoren, hieronder bieden wij een overzicht van deze sectoren.

Essentieel Belangrijk
Zorg Afvalbeheer
Transport Post- en koerierdiensten
Banken Chemische stoffen
Energie Voedselproductie, verwerking en distributie
Drinkwater Productie
Afvalwater Sociaal media / digitale leveranciers
Digitale infrastructuur (IT, clouddienst, internet provider)
Openbaar bestuur
Ruimte
Finaciële markt

Wat betekent dit voor een organisatie?

Behoort een organisatie tot een essentiële en belangrijke sector, dan is de NIS2-richtlijn van toepassing. De richtlijn stelt versterkte beveilings- en rapportage eisen voor een organisatie waarbij de verplichting gesteld wordt maatregelen te treffen in het kader van informatiebeveiliging en cyberweerbaarheid. Zorginstellingen worden verplicht gesteld te voldoen aan de NEN7510, andere sectoren dienen ook aantoonbaar te voldoen aan de ISO27001.

Van Oers IT Advies

De specialisten van Van Oers helpen u graag. Wilt u uw ISO-certificering behalen of weten of uw organisatie voldoet aan de eisen? Middels het Cybersecurity Assessment controleert u uw cyberstrategie en krijgt u tips om deze te verbeteren. Daarnaast bieden we mogelijkheden om uw personeel te trainen, bijvoorbeeld door ons Cybersecurity Awareness programma.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Schroom dan niet om contact op te nemen. Dit kan via onderstaande button of per e-mail: IT-Advies@vanoers.nl

Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Manager IT advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Van Oers IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Maak uw organisatie weerbaar tegen beveiligingsrisico’s en online dreigingen. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en we waarborgen uw kwaliteit. Wij zijn de adviseur waar u op kunt vertrouwen. Uw specialist voor uw IT Advies vraagstukken.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

|
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.