Vanoers.nlIT AdviesHet is vandaag (28-1) de dag van de privacy

Het is vandaag (28-1) de dag van de privacy  

Dag van de privacy

In 2007 is de Europese Dag van de Privacy in het leven geroepen door de Raad van Europa, met de steun van de Europese Commissie. 28 januari is daarbij bestendigd als de Dag van de Privacy. Het doel van deze dag is om de Europese burgers te informeren over hun rechten aangaande het gebruik van hun persoonsgegevens, door zowel publieke als private organisaties. Er is gekozen voor 28 januari, omdat het de dag is waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd ondertekend. Hoe staan we er nu voor?

Privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft onderzoek gedaan naar de zorg die Nederlanders hebben over hun privacy. Uit het onderzoek is gebleken dat maar liefst 94% van de Nederlanders zich zorgen maakt over de bescherming van hun persoonsgegevens. Nederlanders maken zich vooral zorgen over het misbruik van hun identiteit(sbewijs), organisaties die hun online zoekgedrag volgen en organisaties die het wifisignaal van hun smartphone volgen.

EU

De bescherming van persoonsgegevens is niet overal ter wereld op hetzelfde niveau geregeld als in Nederland. Binnen de Europese Unie gelden dezelfde regels, die zijn vastgesteld in de General Data Protection Regulation (GDPR). De Nederlandse vertaling van deze wet betreft de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De Europese privacywetgeving GDPR zorgt ervoor dat de persoonsgegevens van Europese burgers buiten de EU adequaat beschermd moeten worden. Persoonsgegevens doorgeven vanuit de EU naar een land buiten de EU mag bijvoorbeeld alleen maar als er in dat land voldoende bescherming van privacy wordt geboden.

Google Analytics

Onlangs heeft de Oosterijkse privacytoezichthouder gesteld dat het gebruik van Google Analytics in strijd is met de AVG. Deze stelling kan verregaande gevolgen hebben voor o.a. organisaties die websites hosten. Google Analytics is namelijk een van de populairste tools om websitebezoeken te meten. W3 Tech en BuiltWith schatten zelfs in dat Google Analytics op 55 tot 60 procent van de websites draait. De organisaties die Google Analytics gebruiken moeten dus mogelijk opzoek naar een alternatief. Alternatieven zijn bijvoorbeeld: Plausible, Matomo of Piwik.

Meer informatie

Heeft u ondersteuning nodig bij het compliant worden aan de AVG? Van Oers IT Advies staat u bij.  Neem contact op met een van onze specialisten.

Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Manager IT advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Van Oers IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Maak uw organisatie weerbaar tegen beveiligingsrisico’s en online dreigingen. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en we waarborgen uw kwaliteit. Wij zijn de adviseur waar u op kunt vertrouwen. Uw specialist voor uw IT Advies vraagstukken.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.