Vanoers.nlIT AdviesAutoriteit Persoonsgegevens deelt boete uit na niet uitvoeren DPIA-analyse

Autoriteit Persoonsgegevens deelt boete uit na niet uitvoeren DPIA-analyse 

Autoriteit Persoonsgegevens deelt boete na niet uitvoeren DPIA-analyse

In januari heeft de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekendgemaakt dat het een boete heeft opgelegd aan een creditcardmaatschappij ter hoogte van 150.000 euro. De boete is opgelegd omdat het bedrijf op grote schaal persoonlijke gegevens van klanten heeft gebruikt zonder dat eerst een wettelijk verplichte DPIA (Data Privacy Impact Assessment) is uitgevoerd. Met een DPIA worden mogelijke privacyrisico’s in kaart gebracht.

Gebruik van gevoelige persoonsgegevens

De AP meldt dat het bedrijf sinds 2019 is begonnen met het digitaal identificeren van klanten in Nederland. Het ging hierbij om veel mensen, namelijk zo’n 1,5 miljoen. Daarnaast waren de persoonlijke gegevens die voor de identificatie werden gebruikt gevoelig, omdat klanten onder andere een foto van zichzelf moesten maken en opsturen. Deze foto’s worden gehanteerd om de identiteit van de klanten te verifiëren. Financiële instellingen mogen dergelijke informatie gebruiken aangezien ze de wettelijke verplichting hebben om de identiteit van hun klanten vast te stellen. Echter, bedrijven moeten uiterst zorgvuldig met de informatie omgaan, waardoor een DPIA verplicht is.

DPIA

Een organisatie is verplicht om een DPIA uit te voeren als de verwerking van persoonsgegevens valt onder de reikwijdte van artikel 35 lid 1 AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Dit artikel bepaalt dat een DPIA verplicht is indien de verwerking een hoog risico inhoudt voor de rechten en vrijheden van personen. Bij een DPIA brengt de organisatie, voorafgaand aan de verwerking, de privacyrisico’s in kaart. Daarnaast omschrijft de organisatie de beoogde maatregelen om de risico’s aan te pakken en om aan te tonen dat aan de AVG wordt voldaan.

Meer informatie

Wil u weten hoe Van Oers u kan helpen met het voldoen aan de AVG-wetgeving? Neem dan contact op met één van onze specialisten via onderstaande button of per mail: IT-Advies@vanoers.nl

  • icon
wesley riool
Wesley Riool
IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Wie onderneemt, heeft heel wat data te beveiligen. Van Oers helpt u cyberrisico’s inperken, zodat u niet alleen financieel maar ook online gezond blijft. Dat is ondernemen met voorsprong! En onze IT-specialisten gaan nog een stap verder. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en creëren daarmee nieuwe kansen.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wesley Riool
Wesley Riool | IT Auditor
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.