Vanoers.nlHR SolutionsZorgpremie inhouden op loon werknemer

Zorgpremie inhouden op loon werknemer 

Zorgpremie inhouden op loon werknemer

Wanneer je als werkgever het verzoek krijgt van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) om de zorgpremie in te houden op het loon van de werknemer, is deze bronheffing een belangrijk signaal dat de werknemer geldzorgen heeft. Weet u wat u als werkgever moet doen als u zo’n verzoek van het CAK ontvangt?

Wat gebeurt er als de werknemer geen zorgpremie betaalt?

Iedere inwoner van Nederland is verplicht verzekerd voor gezondheidszorg. Iedereen moet dan ook een premie betalen voor de zorgverzekering. Wanneer de werknemer tenminste zes maanden geen zorgpremie heeft betaald meldt de zorgverzekeraar de werknemer bij het CAK aan als wanbetaler. Vanaf dat moment neemt het CAK de premie-inning over. Het CAK neemt contact op met de werkgever en vraagt de werkgever om de premie te betalen. De wekgever houdt dit bedrag in op het loon van de werknemer. Deze premie heet ook wel de bestuursrechtelijke premie.

Wat betekent dit voor u als werkgever?

Als werkgever bent u verplicht om mee te werken aan het verzoek van het CAK. U houdt de bestuursrechtelijke premie in op het nettoloon van de werknemer. Het is belangrijk dat u de juiste premie in de juiste maand inhoudt. Wanneer u dit niet doet kunt u dit niet achteraf alsnog verhalen op de werknemer.

Wat zijn de gevolgen voor de werknemer?

De werknemer blijft verzekerd voor de basisverzekering. De bestuursrechtelijke premie is hoger dan de premie van de zorgverzekeraar. Indien de medewerker ook een aanvullende verzekering had, dan vervalt deze meestal na een achterstand van twee termijnen. Naast de hogere premie van het CAK moet de werknemer ook zorgen voor de aflossing van zijn schuld aan de zorgverzekeraar en (incasso-)kosten betalen.

Loonbeslag en bestuursrechtelijke premie

De bestuursrechtelijke premie is geen loonbeslag maar een verplichte inhouding van een vaste last. Omdat de zorgpremie een vaste last is, wordt deze betaald uit de beslagvrije voet. Wanneer u zowel een verzoek van het CAK als een loonbeslag heeft ontvangen dan draagt de werkgever de bestuursrechtelijke premie af aan het CAK en het loonbeslag aan de deurwaarder.

Einde inhouding CAK

Het CAK geeft aan de werkgever door wanneer zij kunnen stoppen met de afdracht. De premie-inning wordt tijdelijk opgeschort als de werknemer een betalingsregeling heeft getroffen.

Gaat de werknemer uit dienst?

Geeft dit schriftelijk door aan het CAK. Vermeld in de brief de naam en het BSN van de werknemer en de datum van uitdiensttreding. Druk de brief af op papier met het bedrijfslogo en zet hierop een handtekening. De brief stuurt u naar het postadres van het CAK.

Nieuw CAK bedrag 2024

Vanaf 1 januari 2024 bedraagt de nieuwe CAK premie €175,20.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het inhouden van zorgpremie op het loon van uw werknemer? Neem dan contact op met onze payroll specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager HR Solutions
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

De specialisten van HR Solutions ondersteunen en adviseren u bij alles wat met uw personeel te maken heeft. Salarisadministratie, arbeidsrecht, sociale zekerheid en loonbelasting en HR-advies en werving.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!