Vanoers.nlHR SolutionsHoge Raad: ziekmelding na ontslagaanvraag bij UWV staat niet in de weg aan ontbinding arbeidsovereenkomst door de kantonrechter

Hoge Raad: ziekmelding na ontslagaanvraag bij UWV staat niet in de weg aan ontbinding arbeidsovereenkomst door de kantonrechter 

Ziekmelding na ontslagaanvraag

Als een werknemer zich pas ziek meldt ná een aanvraag bij UWV voor bedrijfseconomisch ontslag, hoeft UWV geen rekening te houden met het opzegverbod tijdens ziekte. Volgens de Hoge Raad hoeft ook de kantonrechter dat niet als de werkgever in beroep gaat omdat UWV het ontslagverzoek heeft afgewezen.

Ontslagvergunning

Een werkgever dient een ontslagvergunning in bij UWV vanwege bedrijfseconomische redenen. Het UWV wijst de ontslagaanvraag af waarna de werkgever de rechter verzoekt de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Kort voordat de werkgever het verzoekschrift bij de rechter indient, meldt de werknemer zich ziek.

Ontbindingsverzoek

De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek van de werkgever af met een beroep op het opzegverbod tijdens ziekte. Weliswaar is de ziekte ingetreden na ontvangst van de ontslagaanvraag door het UWV, maar de ontbindingsprocedure is een nieuwe procedure en de werknemer heeft zich reeds vóór deze procedure ziek gemeld.

Vordering tot cassatie

Omdat werkgever niet in hoger beroep gaat wordt door de advocaat-generaal een vordering tot cassatie ‘in het belang der wet’ ingediend. De beslissing van de Hoge Raad heeft dan geen rechtsgevolgen voor de partijen in deze zaak, maar geeft alleen duidelijkheid voor vergelijkbare andere zaken in de toekomst.

Procedure

Bij de procedure bij de Hoge Raad gaat het om de reikwijdte van het opzegverbod tijdens ziekte bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Dit verbod houdt in dat de werkgever een arbeidsovereenkomst niet kan opzeggen tijdens ziekte. Meldt de werknemer zich echter ziek nadat de ontslagaanvraag bij het UWV is ingediend, dan kan de werkgever, als de ontslagaanvraag door het UWV wordt ingewilligd, toch opzeggen.

Onstlagaanvraag

Maar wat als het UWV de ontslagaanvraag afwijst en de werkgever vervolgens aan de rechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoekt? Werkt de uitzondering op het opzegverbod dan door tijdens de ontbindingsprocedure?

De Hoge Raad oordeelt dat het opzegverbod tijdens ziekte niet in de weg staat aan ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter wegens bedrijfseconomische omstandigheden als de werknemer ziek is geworden nadat de werkgever een ontslagaanvraag bij het UWV had ingediend. De uitzondering op het opzegverbod bij ziekte na de ontslagaanvraag bij het UWV werkt dus door in de daarop volgende ontbindingsprocedure bij de kantonrechter.

Door deze uitzondering op het opzegverbod heeft de wetgever mogelijk oneigenlijk gebruik door de werknemer van het opzegverbod tijdens ziekte willen ondervangen. Zou de uitzondering op het opzegverbod niet doorwerken in de ontbindingsprocedure, dan zou dat ruimte laten voor strategische ziekmeldingen om ontslag te voorkomen. Dat past niet bij de bedoeling van de wetgever en het stelsel van het ontslagrecht.

Hulp nodig?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

Publicatie op rechtspraak.nl

Bron: ECLI:NL:HR:2022:276

david van nassau
David van Nassau
Manager juridisch advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
david van nassau
David van Nassau
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

David van Nassau
David van Nassau | Manager juridisch advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!