Vanoers.nlHR SolutionsWijziging regels verplicht aanbod bij oproepovereenkomst per 1 juli 2021

Wijziging regels verplicht aanbod bij oproepovereenkomst per 1 juli 2021 

Wijziging regels verplicht aanbod bij oproepovereenkomst per 1 juli 2021

Vanaf 1 januari 2020 is de werkgever op grond van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) verplicht om de werknemer na een oproepovereenkomst van 12 maanden een schriftelijk aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang. Werkgevers die met oproepkrachten werken, krijgen vanaf 1 juli 2021 te maken met striktere regels voor het jaarlijkse aanbod voor een vaste arbeidsomvang.

Aanbod arbeidsovereenkomst

Als de oproepkracht een aanbod voor een vaste arbeidsomvang van de werkgever accepteert is er niet langer sprake van een oproepovereenkomst, maar van een arbeidsovereenkomst. Deze arbeidsomvang is minstens gelijk aan het gemiddeld aantal uren waarvoor de werknemer in de afgelopen 12 maanden is opgeroepen. Aanvaardt de oproepkracht het aanbod niet, dan wordt de oproepovereenkomst voortgezet. Na inwerkingtreding van de WAB is echter gebleken dat deze bepaling niet duidelijk is, omdat er niets wordt geregeld over de ingangsdatum van de vaste arbeidsduur.

Onduidelijkheid over de vorm van de overeenkomst

Hierdoor kunnen ongewenste situaties ontstaan waarin bijvoorbeeld acceptatie van het aanbod door de werknemer uitblijft waardoor geen duidelijkheid is over in welke vorm de overeenkomst zal worden voortgezet: op oproepbasis of vaste arbeidsomvang. Een andere ongewenste situatie die kan ontstaan is  wanneer de werkgever in het aanbod een ingangsdatum voor de vaste arbeidsomvang opneemt die een lange periode na het aanbod ligt.

Per 1 juli 2021 volgt een wijziging van de wetgeving waardoor het volgende wordt geregeld:

  • Als de werknemer het aanbod heeft geaccepteerd, gaat de vaste arbeidsomvang uiterlijk in op de eerste dag van de vijftiende maand van de arbeidsovereenkomst, dus uiterlijk¬† twee maanden nadat de arbeidsovereenkomst 12 maanden heeft geduurd. Eerder mag wel, maar later niet meer.
  • Ten tweede krijgt de werknemer niet meer ten minste een maand maar maximaal een maand de tijd om het aanbod te accepteren.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben met betrekking tot dit artikel, dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon voor de loonadministratie. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

david van nassau
David van Nassau
Manager juridisch advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
david van nassau
David van Nassau

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

David van Nassau
David van Nassau | Manager juridisch advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!