Vanoers.nlHR SolutionsWet werken waar je wilt verworpen: geen extra ruimte voor hybride werken

Wet werken waar je wilt verworpen: geen extra ruimte voor hybride werken 

Wet werken waar je wilt verworpen

Op 26 september 2023 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’ verworpen. Het voorstel was bedoeld om het voor werknemers en werkgevers gemakkelijker te maken om vanaf een andere plaats, bijvoorbeeld vanuit huis, te werken.

Nieuwe wet niet nodig

Op grond van het wetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’ zou een werkgever een verzoek van de werknemer om thuis te werken niet zomaar meer mogen afwijzen, maar een zorgvuldige belangenafweging moeten maken naar ‘redelijkheid en billijkheid’. De Eerste Kamer vond het wetsvoorstel echter niet nodig en stemde met een krappe meerderheid tegen. De ‘Wet flexibel werken’ blijft daarmee van kracht. Dit laat overigens onverlet dat werkgevers en werknemers in cao’s of in overleg met de ondernemingsraad (OR) afspraken kunnen maken over thuiswerken.

Wet flexibel werken

Op grond van de ‘Wet flexibel werken’ kan een werknemer, na een half jaar in dienst te zijn bij zijn werkgever (met ten minste 10 werknemers), een verzoek indienen om zijn arbeidsplaats aan te laten passen. Een werkgever moet een dergelijk verzoek in overweging nemen, maar mag dit vervolgens, schriftelijk en gemotiveerd, afwijzen. Werknemers zullen overigens vaak goed nagedacht hebben over en goede argumenten kunnen aanvoeren voor hun verzoek. Als werkgever is het dus wel verstandig om beleid te maken over thuiswerken en/of werken op kantoor (hybride werken).  

Voorwaarden flexibel werken

Een verzoek tot wijziging van de arbeidsplaats moet schriftelijk en ten minste twee maanden voor de beoogde ingangsdatum worden ingediend bij de werkgever. Het is belangrijk om hierop als werkgever tijdig, dat wil zeggen uiterlijk één maand voor de ingangsdatum van het verzoek, te reageren. Bij gebreke hiervan wordt de arbeidsplaats aangepast conform de wensen van de werknemer. Ook in dit verband is het belangrijk dat werkgevers nadenken over (de procedure bij) thuiswerken en/of werken op kantoor (hybryde werken).

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

david van nassau
David van Nassau
Manager juridisch advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
david van nassau
David van Nassau
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!