Vanoers.nlHR SolutionsWerkvergunning voor vluchtelingen uit Oekraïne niet noodzakelijk

Werkvergunning voor vluchtelingen uit Oekraïne niet noodzakelijk 

Werkvergunning voor vluchtelingen uit Oekraïne niet noodzakelijk

Werkgevers hoeven op dit moment geen werkvergunning aan te vragen voor werknemers die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Wel dient er aan bepaalde voorwaarden voldaan te worden.

Wie vallen er onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming?

Vluchtelingen uit Oekraïne met een IND document vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Uit het IND document blijkt dat er vrijstelling geldt voor desbetreffende medewerkers. Echter heeft nog niet elke vluchteling zo’n document. Om die reden is ervoor gekozen om tot en met 30 mei 2022 vrijstelling te geven aan alle Oekraïners als zij hun nationaliteit kunnen aantonen met een document, zoals bijvoorbeeld een paspoort. Daarnaast is het van belang dat een werknemer een arbeidsovereenkomst heeft met daarin onder meer de duur en omvang van het dienstverband, de functie en het loon.

Aanmelding

Belangrijk is het verder dat u als werkgever tijdig melding maakt bij het UWV. Uiterlijk 2 werkdagen van te voren is het van belang het UWV op de hoogte te stellen van de in diensttreding. Nadat de aanmelding is gedaan kan een medewerker namelijk 2 werkdagen later starten.

Melden van wijzigingen

Het kan zijn dat er wijzigingen plaatsvinden die betrekking hebben op het dienstverband dat u bent aangegaan. Ook eventuele wijzigingen ten opzichte van eerder gemaakte afspraken tussen u en de werknemer dienen bij het UWV te worden gemeld. Dit kan via het formulier ‘Doorgeven wijziging bij tewerkstelling tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne’.

Neem gerust contact met ons op

De procedures voor Oekraïense vluchtelingen wijken bij hoge uitzondering af van wat normaliter de richtlijnen zijn. Krijgt u graag hulp bij het juist aanmelden van medewerkers uit Oekraïne bij de overheid? Indien gewenst ondersteunen wij u daar uiteraard graag bij.

Wilt u hierover meer weten?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

 

mariska van as
Mariska Meijer - van As
Senior payroll specialist
  • icon
mariska van as
Mariska Meijer - van As
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mariska Meijer - van As
Mariska Meijer - van As | Senior payroll specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!