Vanoers.nlHR SolutionsCoronacrisis: mag u uw werknemers eigenlijk nog wel fiscaal vrijgesteld reiskosten vergoeden?

Coronacrisis: mag u uw werknemers eigenlijk nog wel fiscaal vrijgesteld reiskosten vergoeden? 

Mag u uw werknemers eigenlijk nog wel fiscaal vrijgesteld reiskosten vergoeden?

Door de coronacrisis is er veel veranderd voor werknemers en werkgevers. Eén van de gevolgen van de coronacrisis is dat werknemers vaker thuiswerken. Dit kan gevolgen hebben voor de fiscale behandeling van hun kostenvergoedingen.

Lees ook onze update over het verlengen van de (reis)kostenvergoeding

Reiskostenvergoeding

In verband met het grote aantal werknemers dat thuiswerkt is er een goedkeuring van de overheid. Deze goedkeuring houdt in dat de per 13 maart 2020 bestaande vaste reiskostenvergoedingen over het jaar 2020 gericht vrijgesteld door mogen lopen. Ongeacht of aan de voorwaarden wordt voldaan. Hierdoor konden werknemers die volledig gingen thuiswerken nog steeds hun netto reiskostenvergoeding blijven ontvangen.

Tijdelijke goedkeuring

Deze goedkeuring geldt alleen voor het uitruilen van arbeidsvoorwaarden (bruto loon voor netto reiskostenvergoeding) als de werkgever en werknemer de keuze om uit te ruilen uiterlijk 13 maart 2020 al hadden gemaakt, zo geeft de Belastingdienst aan. Dit zal in veel gevallen niet expliciet zijn gebeurd. Voordat u als werkgever aanvullende reiskosten aan uw werknemers gaat uitbetalen zult u dus moeten beoordelen of uw werknemers voldoen aan de reguliere voorwaarden.

Herbeoordelen

Vanaf 1 januari 2021 komt de goedkeuring voor het fiscaal vrijgesteld doorbetalen van de reiskostenvergoeding geheel te vervallen. Vanaf dat moment moet door de werkgever dus herbeoordeeld worden of de werknemers nog voldoen aan de voorwaarden.

Vaak zijn er voor werknemer en werkgever nog wel mogelijkheden. Wij hebben hier veel ervaring mee en kunnen u hierbij ondersteunen.

Meer weten?

Heeft u vragen over dit artikel? Wij staan u graag te woord. Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

 

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!