Vanoers.nlHR SolutionsWAB en oproepkrachten. Doe tijdig een aanbod voor een vaste arbeidsomvang!

WAB en oproepkrachten. Doe tijdig een aanbod voor een vaste arbeidsomvang! 

WAB en oproepkrachten. Doe tijdig een aanbod voor een vaste arbeidsomvang!

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) heeft de positie van oproepkrachten versterkt. Sinds 1 januari 2020 heeft de oproepkracht na 12 maanden recht op een vaste arbeidsomvang. De werkgever is verplicht om jaarlijks een aanbod daartoe te doen, dit kan zowel schriftelijk als elektronisch. De eis van het schriftelijke of elektronische aanbod is gesteld om de bewijspositie van de oproepkracht te versterken. Een mondeling aanbod is dus niet rechtsgeldig.

Financiële gevolgen

Verzuimt de werkgever een dergelijk aanbod te doen aan de oproepkracht, dan kan de werknemer aanspraak maken op loon over de uren waarvoor de werkgever een aanbod had moeten doen. Of de werknemer zich voor deze uren beschikbaar heeft gehouden is niet relevant. Al bij de inwerkingtreding van de WAB zijn werkgevers gewaarschuwd voor de mogelijke (grote) financiële gevolgen hiervan.

Verzuimd

Recent is een uitspraak van de Rechtbank Limburg hierover gepubliceerd. In dit geval had de werkgever in januari 2020 verzuimd om een schriftelijk of elektronisch aanbod te doen aan de werknemer. Het verweer dat hij het aanbod wel mondeling had gedaan slaagde niet, vanwege de reden zoals hierboven reeds genoemd. De werknemer in kwestie maakte aanspraak op bijna 1 jaar loon over de uren waarvoor zijn werkgever een aanbod had moeten doen zonder dat over (al) die uren was gewerkt. De rechter heeft de vordering van deze werknemer toegewezen.

Doe tijdig een aanbod

Werkgevers let op! Een dergelijke vordering hangt iedere werkgever boven het hoofd die niet tijdig een rechtsgeld aanbod doet! En dit tot maar liefst 5 jaar na dato!

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem contact op met de arbeidsrechtjuristen van Van Oers. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Bron: ECLI:NL:RBLIM:2020:9724 

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Senior jurist
Contact
  • icon
Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen | Senior Jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.