Vanoers.nlHR SolutionsMaak optimaal gebruik van de vrije ruimte in de WKR in 2023

Maak optimaal gebruik van de vrije ruimte in de WKR in 2023 

Maak optimaal gebruik van de vrije ruimte in de WKR in 2023

Volgend jaar wordt de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) verlaagd naar 1,92% over de eerste € 400.000 van de loonsom. In 2023 bedraagt dit nog 3% van de loonsom van € 400.000. Over het deel van de fiscale loonsom dat hoger is dan € 400.000, blijft de vrije ruimte 1,18%. Maak daarom dit jaar nog optimaal gebruik van de vrije ruimte binnen de WKR!

Werkkostenregeling

De WKR maakt het mogelijk om als werkgever onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan uw werknemers te doen. Een onderdeel van de werkkostenregeling is de zogenoemde vrije ruimte. Wanneer het totaal van de vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen binnen de vrije ruimte blijft, dan hoeft u hier geen belasting (80% eindheffing) over te betalen. Door slim om te gaan met de werkkostenregeling kunt u een fiscaal voordeel behalen.

WKR-berekening 2023

Het is raadzaam om dit jaar nog een WKR-berekening van 2023 op te (laten) maken om inzicht te krijgen in uw persoonlijke WKR-situatie. Op deze manier kunt u het risico op naheffing (in de toekomst) verkleinen en eventueel resterende vrije ruimte in 2023 nog besteden.

Maak nog optimaal gebruik van de vrije ruimte in 2023

Heeft u nog vrije ruimte over in 2023? Gebruik deze ruimte dan slim door bijvoorbeeld kerstpakketten, bonussen of andere extra’s onbelast aan uw werknemers te verstrekken in 2023. Op deze manier kunt u uw werknemers belonen zonder dat u extra belasting verschuldigd bent.

Plan vooruit voor 2024

Verder is het verstandig om, met de verlaging van de vrije ruimte naar 1,92% in 2024, nu al na te denken over hoe u de vrije ruimte in 2024 wilt gaan gebruiken. Indien u nog resterende vrije ruimte hebt in 2023, kunt u bepaalde uitgaven die in 2024 gepland staan naar 2023 halen. Op deze manier wordt de vrije ruimte van 2023 optimaal benut en houdt u meer ruimte over voor onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen in 2024.

Let op: de Belastingdienst hanteert een gebruikelijkheidstoets. Deze toets houdt in dat vergoedingen en verstrekkingen die een werkgever in de administratie opneemt als eindheffingsloon, niet meer dan 30% mogen afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen van maximaal € 2.400 per persoon per jaar beschouwt de Belastingdienst in ieder geval als gebruikelijk.

Zorg bovendien voor een nauwkeurige administratie en documentatie van alle vergoedingen en verstrekkingen, zodat u kunt aantonen dat de uitgaven binnen de regels van de WKR vallen.

Meer informatie

Onze specialisten ondersteunen u graag bij het inventariseren van uw vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen en denken graag mee over hoe u de WKR optimaal kunt benutten. Is er eindheffing verschuldigd in uw situatie? Geef dit dan tijdig door aan uw contactpersoon binnen Van Oers. Voor overige vragen over dit artikel kunt u contact opnemen met onze specialisten van HR Solutions via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

De specialisten van HR Solutions ondersteunen en adviseren u bij alles wat met uw personeel te maken heeft. Salarisadministratie, arbeidsrecht, sociale zekerheid en loonbelasting en HR-advies en werving.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!