Vanoers.nlHR SolutionsVoortgangsbrief werken als zelfstandige

Voortgangsbrief werken als zelfstandige 

Voortgangsbrief werken als zelfstandige

In juni is een voortgangsbrief werken als zelfstandige gepubliceerd. Hierin staan de huidige stand van zaken en de vervolgstappen ten aanzien van de in het regeerakkoord voorziene maatregelen op het gebied van ‘werken als zelfstandige’.

Opdrachtgeversverklaring

In deze brief staat dat de maatregelen voor de onderkant van de arbeidsmarkt (het minimumtarief) en die voor de bovenkant van de arbeidsmarkt (de zelfstandigenverklaring) niet verder uitgewerkt worden.

Met een webmodule ontwikkelt het kabinet nu een instrument om opdrachtgevers duidelijkheid en waar mogelijk zekerheid te geven over de kwalificatie van de arbeidsrelatie voor de loonheffingen. Als uit de beantwoording van de vragen in de webmodule volgt dat buiten dienstbetrekking kan worden gewerkt, dan ontvangt de opdrachtgever een zogeheten opdrachtgeversverklaring. Met deze opdrachtgeversverklaring krijgt de opdrachtgever zekerheid dat een bepaalde opdracht buiten dienstbetrekking (en buiten fictieve dienstbetrekking) kan worden uitgevoerd. Voor deze opdracht heeft de opdrachtgever zekerheid dat geen loonheffing hoeft te worden ingehouden en afgedragen en geen premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) hoeven te worden betaald. De vrijwaring geldt uiteraard alleen voor zover de vragen in de webmodule naar waarheid zijn ingevuld en er in de praktijk dienovereenkomstig wordt gewerkt. Opdrachtgevers worden niet verplicht de webmodule te gebruiken, omdat die bedoeld is als hulpmiddel voor opdrachtgevers die twijfelen aan de kwalificatie van een arbeidsrelatie. Er wordt verwacht dat dit najaar daadwerkelijk gebruik gemaakt kan worden gemaakt van de webmodule in de vorm van een pilot. Na een halfjaar pilot zal bezien worden in hoeverre (gefaseerd) met handhaving door de Belastingdienst gestart kan worden.

De volledige brief met bijlagen kunt u nalezen op de website van rijksoverheid.

Meer weten?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op en onze adviseurs helpen u graag verder.

 

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Contact
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.