Vanoers.nlHR SolutionsVerlenging overgangsperiode sociale zekerheid thuiswerkende grensarbeiders

Verlenging overgangsperiode sociale zekerheid thuiswerkende grensarbeiders 

Verlenging overgangsperiode sociale zekerheid

De Europese Administratieve Commissie heeft onlangs ingestemd met de verlenging van een overgangsperiode voor de sociale zekerheidspositie van grensarbeiders van 31 december 2022 tot en met 30 juni 2023. Het gaat om werknemers die vanuit hun woonland werken in opdracht van hun werkgever, die in een ander land gevestigd is. Dit geldt alleen als beide landen lidstaten van de Europese Unie zijn.

Sociale zekerheid

Zonder de verlenging zouden veel thuiswerkende grensarbeiders straks onder de sociale verzekering van hun woonland vallen in plaats van in hun gebruikelijke werkland. De overgangsperiode heeft dezelfde effecten als de COVID-19-maatregelen, omdat er geen verandering van de bevoegde staat plaatsvindt als gevolg van telewerken van 25% of meer in het woonland. Bovendien zijn er geen specifieke formaliteiten vereist voor de werkgever of de werknemer.

De extra periode van zes maanden geeft de betrokken administraties, werkgevers en particulieren de gelegenheid zich adequaat te organiseren en stelt de Administratieve Commissie in staat de specifieke situatie van grensoverschrijdende activiteiten nader te evalueren en structurele maatregelen uit te werken.

De overgangsperiode geldt zowel voor reeds bestaande als voor nieuwe grensoverschrijdende activiteiten. Deze overgangsperiode geldt alleen voor de sociale zekerheid, niet voor de verdragen inzake inkomstenbelasting.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

Bron: SVB

  • icon
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

|
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!