Vanoers.nlHR SolutionsVeranderingen van de WW-premie per 1 januari

Veranderingen van de WW-premie per 1 januari 

Veranderingen ww premie per 1-1-2020

Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. De WAB moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan te bieden.
Een van de maatregelen is de invoering van een hoge en een lage WW-premie, ter vervanging van de huidige algemene en sectorale WW-premie.

Veranderingen premies

De hoge premie zal naar verwachting 7,94% en de lage premie 2,94% bedragen (in 2020). Het verschil tussen beide premies is in elk geval altijd 5%. In onderstaande tabel kunt u de hoogte van de premies terug vinden, welke u op jaarbasis moet betalen voor een voltijds werknemer die het minimumloon verdient, modaal verdient of het maximale verdient waarover u de premie moet berekenen en betalen.

Jaarloon 2020 (voltijds) Hoge premie Lage premie Verschil
€ 21.431 (minimumloon) € 1.702 € 630 € 1.072
€ 36.500 (modaal) € 2.898 € 1.073 € 1.825
€ 57.214 of hoger € 4.543 € 1.682 € 2.861

 

Lage premie

In principe moet u de hoge premie betalen, maar in de volgende situaties mag u de lage premie toepassen:

  • U heeft een werknemer in dienst met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor een vast aantal overeengekomen uren (dus geen oproepovereenkomst) en u bewaart deze arbeidsovereenkomst in uw (loon)administratie.
  • U heeft een leerling in dienst in het kader van een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en heeft met hem of haar en de onderwijsinstelling een praktijkovereenkomst gesloten en u bewaart deze in uw (loon)administratie.
  • U heeft een werknemer in dienst die jonger is dan 21 jaar en u betaalt hem of haar per maand niet meer dan 52 uur of per vier weken niet meer dan 48 uur.

 

Schriftelijke arbeidsovereenkomsten

Niet eerder was het zo belangrijk om een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met uw werknemers te hebben.

Let op! Met werknemers van wie de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd ‘stilzwijgend’ is verlengd voor onbepaalde tijd moet u nog vóór 1 januari 2020 een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd sluiten om de lage WW-premie toe te mogen passen!

Wij adviseren u dan ook in uw administratie te kijken of er van elke werknemer, waar u de lage premie voor wilt toepassen, een schriftelijke arbeidsovereenkomst aanwezig is. Deze moet van ondertekening voorzien zijn door beide partijen en er moet in staan dat deze is aangegaan voor onbepaalde tijd en voor een vast aantal uren. Ontbreekt één of meer van deze vereisten, dan kan de lage premie niet worden toegepast. U zult dan alsnog een overeenkomst op moeten (laten) stellen, die voldoet aan de vereisten. Onze arbeidsjuristen kunnen u hierbij uiteraard van dienst zijn.

Tip! U kunt geld besparen door een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (eerder) om te zetten naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

 

Meer weten of hulp nodig?

Indien u vragen heeft over het toepassen van de lage WW-premie of als wij u hierbij anderszins van dienst kunnen zijn, verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

tim gulinski
Tim Gulinski
Belastingadviseur
Contact
  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

tim gulinski
Tim Gulinski | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.