Vanoers.nlHR SolutionsUitspraak Hoge Raad inzake toerekening premie Werkhervattingskas

Uitspraak Hoge Raad inzake toerekening premie Werkhervattingskas 

Werkhervattingskas (Whk) uitspraak hoge raad

Werkgevers ontvangen jaarlijks de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Deze bestaat uit de WGA- en de Ziektewetpremie. Afhankelijk van de loonsom van de werkgever wordt deze premie (deels) gebaseerd op het totaalbedrag aan WGA-en Ziektewetuitkeringen dat het UWV twee jaar geleden aan (ex-)werknemers betaalde. In 2014 is de premie Werkhervattingskas ingevoerd. In de uitspraak van de Hoge Raad ging het om de vraag of een ziektewetuitkeringslast uit 2012 toegerekend mocht worden aan de premie Whk 2014. Begin 2012 was namelijk nog niet bekend dat de wetgeving zou veranderen. Het wetsvoorstel is pas op 23 april 2012 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Wijziging in de Werkhervattingskas

Sinds de invoering van de premie Werkhervattingskas in 2014, zijn werkgevers ook financieel verantwoordelijk voor de instroom van werknemers met een contract voor bepaalde tijd in de Ziektewet of WGA. Voorheen was dit alleen het geval voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. Door de toegerekende WGA- en de Ziektewetuitkeringen kan de premie Werkhervattingskas verhoogd zijn waardoor de werkgever meer premie betaalt. In 2012 waren werkgevers nog niet bekend met de wijziging waardoor zij nog niet konden anticiperen op de verandering in 2014.

Oordeel van de Hoge Raad

Op 19 april 2019 oordeelde de Hoge Raad dat de (materieel) terugwerkende kracht van de wijziging in 2014 niet in strijd is met de Europese rechtsbeginselen. Dat betekent dat werknemers met een tijdelijk contract die ziek uit dienst gaan en in de Ziektewet/WGA instromen (de ‘vangnetters’) toegerekend mogen worden aan de premie. Dat werknemers met een eerste ziektedag voor 23 april 2012 (datum wetsvoorstel) toegerekend worden is toegestaan. De wetgever is binnen zijn beoordelingsvrijheid gebleven. Gelet op het oordeel van de Hoge Raad zijn er op basis van deze uitspraak geen mogelijkheden om de premie Werkhervattingskas te herzien.

Meer weten?

Het is van belang om jaarlijks uw premie Werkhervattingskas te controleren. Voor onze klanten doen wij jaarlijks een controle of sprake is van een verhoogde premie. Soms worden er ten onrechte uitkeringslasten toegerekend. Ook is het raadzaam om de dossiers van de in de Ziektewet en WGA-ingestroomde werknemers te blijven volgen.

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Contact
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

mariska van as
Mariska van As | Senior loonadministrateur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.