Vanoers.nlHR Solutions7 tips voor werken met oproepkrachten onder de Wab

7 tips voor werken met oproepkrachten onder de Wab 

Werken met oproepkrachten

Werk je met oproepkrachten? Dan gaat er per 1 januari 2020 dus nogal wat veranderen. Met de volgende tips kun je alvast anticiperen op de Wab.

  1. Zorg dat de oproep voldoet aan de daaraan gestelde eisen. Roep de oproepkracht daarom ten minste vier dagen van tevoren persoonlijk én schriftelijk op. Bij cao kan van deze termijn worden afgeweken.
  2. Denk goed na voordat je een medewerker met een nulurencontract of een min-max contract oproept. Want zeg je de oproep binnen vier dagen voordat het werk aanvangt af? Dan ben je de oproepkracht loon verschuldigd.
  3. Is een oproepkracht langer dan 12 maanden in dienst? Zorg er dan voor dat je hem de 13e maand een aanbod doet voor een vaste arbeidsomvang. Oók als de oproepkracht bij jou werkt op basis van een tijdelijk contract. Overigens is de oproepkracht niet verplicht om het aanbod te accepteren. Werknemers die flexibel willen blijven (zoals studenten) zullen dat waarschijnlijk ook niet doen.
  4. Leg het aanbod voor een vaste arbeidsomvang schriftelijk vast. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook raadzaam. Er kan dan immers geen misverstand bestaan over (de inhoud van) het gedane aanbod.
  5. Houd nu al rekening met de inzet van oproepkrachten. De nieuwe regels van de Wab kunnen namelijk invloed hebben op jouw huidige oproepcontracten. Want is jouw      werknemer op 1 januari 2020 langer dan 12 maanden in dienst? Dan moet je hem voor 1 februari 2020 een aanbod voor een vaste arbeidsomvang doen. Wil je een grote vaste arbeidsomvang voorkomen? Anticipeer daar dan nu alvast op in de planning en biedt niet teveel uren aan.
  6. Houd rekening met hogere kosten voor oproepkrachten. Door de introductie van de premiedifferentiatie in de WW, worden flexibele contracten, waaronder oproepcontracten, standaard zwaarder belast.
  7. Per 1 januari 2020 wordt de transitievergoeding direct verschuldigd. Daardoor wordt het duurder om afscheid te nemen van werknemers met een arbeidsovereenkomst die korter heeft geduurd dan twee jaar. Houd dus rekening met een (hogere) transitievergoeding voor deze werknemers.

Meer informatie

Voor meer informatie lees ook het artikel ‘Ben je al op de hoogte van de (nieuwe) regels voor oproepkrachten?

Nog vragen? Neem contact op met Suzy Buijzen of David van Nassau van onze vestiging Etten-Leur.

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Senior jurist
Contact
  • icon
Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen | Senior jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.