Vanoers.nlHR SolutionsTijdelijke verhoging LIV

Tijdelijke verhoging LIV 

Tijdelijke verhoging LIV

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt over 2022 met terugwerkende kracht verhoogd. Dit betreft een gedeeltelijke tegemoetkoming voor de hogere kosten die voortkomen uit de bijzondere en snellere verhoging van het wettelijk minimumloon.

Voorwaarden recht op LIV

Een werkgever heeft recht op LIV als voldaan wordt aan onderstaande voorwaarden:

  • De werknemer is verzekerd voor één of meer werknemersverzekeringen.
  • Het gemiddelde uurloon per kalenderjaar van de werknemer moet liggen tussen 100% en 125% van het wettelijk minimum loon; in 2022 komt dit neer op een bruto uurloon tussen € 10,73 en € 13,43.
  • De werknemer heeft in het kalenderjaar minimaal 1.248 verloonde uren per kalenderjaar.
  • De werknemer mag de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt en dient verzekerd te zijn voor de werknemersverzekeringen.

De hoogte van het LIV bedraagt op dit moment € 0,49 per verloond uur van de werknemers die voldoen aan de voorwaarden met een maximum van € 960 per werknemer per kalenderjaar. Het LIV wordt automatisch uitbetaald in het jaar volgend op het jaar waarop de tegemoetkoming betrekking heeft.

Tijdelijke verhoging LIV

Om de tijdelijke verruiming te realiseren wordt de vergoeding per verloond uur en het maximumbedrag van de vergoeding verhoogd over 2022.

De vergoeding per verloond uur wordt eenmalig met terugwerkende kracht over 2022 (uitbetaald in 2023) verhoogd van € 0,49 naar € 0,78 per verloond uur per werknemer.

De maximale vergoeding wordt eenmalig met terugwerkende kracht over 2022 (uitbetaald in 2023) verhoogd van € 960 naar € 1.520 per werknemer per kalenderjaar.

In eerste instantie was ook voor het jaar 2023 (uitbetaald in 2024) een verruiming aangekondigd. En een gewijzigd amendement is de verruiming over het jaar 2023 geschrapt. Deze verruiming is nog wel terug te lezen in de eerste versie van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2023 die door de Belastingdienst is gepubliceerd. Mogelijk volgt hierop toch nog een aanpassing.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager HR Solutions
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!