Vanoers.nlHR SolutionsSkillbased hiring

Skillbased hiring 

Skillbased hiring

De arbeidsmarkt is een dynamische omgeving waar regelmatig nieuwe trends en ontwikkelingen ontstaan.  Eén van deze trends lichten we graag uit: meer aandacht voor competenties in plaats van enkel het cv van een kandidaat. In dit artikel vertellen we u daarom meer over deze trend: skillbased hiring.

Nadelen van selecteren op basis van een cv

Selecteren op basis van een cv gaat vaak ongemerkt samen met aannames en vooroordelen. Een cv bevat verschillende elementen die automatisch bepaalde subjectieve gedachten oproepen bij de persoon die het cv bekijkt. Zo bevat een cv vaak: naam, foto, eerdere werkgevers en heeft de vormgeving van het cv vaak een bepaalde uitstraling die eenieder anders interpreteert. Het evaluatieproces en de eerste selectierondes zijn daardoor subjectief van aard, waardoor een kandidaat die op basis van competenties misschien wel goed in staat is de functie uit te voeren soms afgewezen wordt op basis van dat ene a4’tje.

De voordelen van skillbased hiring

De huidige trends op de arbeidsmarkt zijn gericht op inclusiviteit, objectiviteit en de persoonlijkheid van een kandidaat. We kijken steeds meer naar de competenties die een kandidaat heeft en minder naar het aantal jaren werkervaring dat iemand onder zijn naam heeft staan op het cv. Dit noemen we skillbased hiring, een werving en selectieproces waar gekeken wordt naar de competenties van een kandidaat ten opzichte van de competenties die bij de betreffende functie horen en naar de competenties die breed bij uw gehele onderneming passen.

Uit onderzoek is gebleken dat testen op basis van kennis en competenties beter voorspellen of iemand bij de functie past dan enkel het aantal jaren ervaring. Volgens dit onderzoek zijn diversiteit en kwaliteit van nieuwe medewerkers verhoogd na de implementatie van een skillbased element in het werving & selectieproces.

De onderdelen van skillbased hiring

Skillbased hiring houdt rekening met de competenties die bij een specifieke rol en uw onderneming horen. De ene onderneming zoekt bijvoorbeeld een financieel medewerker die goed is in ondersteunen, waar een andere onderneming misschien iemand zoekt die zelfstandig uit de voeten kan en nieuwe projecten op kan starten. Dezelfde functietitel, maar hele andere eisen en competenties die relevant zijn voor de rol die ingevuld moet worden. Een skillbased assessment kan aantonen of die relevante competenties bij de kandidaat aanwezig zijn.

Daarnaast biedt een skillbased assessment en/of interview handvatten om iemand de juiste financiële compensatie, verantwoordelijkheden en ontwikkelingsmogelijkheden te kunnen bieden als werkgever. Ook kunt u iemand op basis van de informatie eventueel geïnformeerd afwijzen. In dit artikel leest u meer over de assessments die wij aanbieden.

Communiceren naar kandidaten

In de terugkoppeling naar kandidaten is het belangrijk dat u transparant communiceert. Vooraf kunt u dit doen door het doel duidelijk te maken: objectief kijken of er een match is. Vervolgens is het belangrijk om de resultaten te communiceren, zodat de kandidaat inzicht krijgt in zijn eigen skills en hoe deze in verhouding staan met de functie. Hiermee zorgt u dat de kandidaat, ongeacht of hij of zij het wordt, hier ook iets aan heeft.

Wilt u meer weten?

Op zoek naar manieren om uw werving & selectieproces skillbased te maken? Niet helemaal zeker hoe dat kan of hoe u dat doet zonder het hele proces om te gooien? Neem dan contact op met HR-specialist Milika Putters.

Neem contact op

Milika Putters
Milika Putters
HR-specialist
Van Oers HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Milika Putters
Milika Putters | HR-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!