Vanoers.nlHR SolutionsScheefgroei in salarissen: voorkomen of genezen?

Scheefgroei in salarissen: voorkomen of genezen? 

Scheefgroei in salarissen: voorkomen of genezen?

In Nederland zijn werkgevers in beginsel vrij om de hoogte van het salaris van hun werknemers te bepalen, mits hierbij het wettelijk minimumloon en eventueel toepasselijke cao-bepalingen in acht worden genomen. De afgelopen jaren lijkt deze vrijheid in de praktijk behoorlijk te zijn ingeperkt; mede als gevolg van een oververhitte arbeidsmarkt en de snel stijgende inflatie is veelvuldig afgeweken van de salarissystematiek binnen de organisatie en constateren werkgevers dat het salarishuis of -beleid inmiddels behoorlijk is scheefgegroeid.

 

Effecten scheefgroei

Scheefgroei van salarissen brengt voor werkgevers meerdere uitdagingen en risico’s met zich mee:

 • het is voor werkgevers onduidelijk hoe zij de hoogte van een salaris kunnen bepalen en wat een marktconform salaris is voor de functie;
 • de gehanteerde salarissen passen niet meer in het salarishuis, waardoor er onduidelijkheid ontstaat over het salaris dat geboden kan worden;
 • scheefgroei binnen de organisatie kan leiden tot interne onrust, demotivatie van werknemers en zelfs tot vertrek van sommigen; het gevoel van ‘ongelijke behandeling’ kan overheersen;
 • de organisatie kan de hoge salarissen die eerder zijn geboden mogelijk niet meer dragen omdat bijvoorbeeld de vraag naar het product/de dienstverlening is gedaald en de resultaten van de organisatie minder positief zijn.

Voor werkgevers ligt er een uitdaging om dit weer recht te trekken en in de toekomst te voorkomen.

Tips & tricks

Er zijn een aantal instrumenten die u als werkgever in kunt zetten en zaken om in overweging te nemen om scheefgroei van salarissen te herstellen, beperken en in de toekomst te voorkomen. Ook kunnen deze handvatten helpen bij het bepalen van het salaris van nieuwe medewerkers:

 • Zorg voor heldere arbeidsvoorwaarden binnen de organisatie en eenduidige toepassing hiervan.
 • Zorg voor een objectief meetbare maatstaf bij het bepalen van de hoogte van het salaris (kennis, ervaring, vaardigheden en verantwoordelijkheden). Goede en duidelijke functieprofielen zijn hierbij van belang.
 • Let goed op de verhouding binnen een bepaalde afdeling als het gaat om ervaring, vaardigheden en de hoogte van het salaris.
 • Kijk kritisch naar de bandbreedte in het huidige salarishuis; is deze wellicht te krap geformuleerd, waardoor het niet bestand is tegen (markt)veranderingen en/of niet toekomstbestendig is?
 • Kijk naast het salaris ook naar opties op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden; wellicht zijn hier op individueel niveau mogelijkheden.
 • Zorg voor heldere communicatie om verwachtingen aan de voorkant te managen en eventuele onrust zoveel mogelijk voor te zijn.
 • Maak gebruik van een benchmark om uwsalarishuis en/of een individueel salaris voor een bepaalde functie (opnieuw) te kunnen beoordelen.

Meer informatie

Wilt u meer weten of heeft u behoefte aan advies met betrekking tot de beloningssystematiek voor uw organisatie? De HR-adviseurs van Van Oers kunnen u ondersteunen bij het bepalen van de strategie met betrekking tot salaris en beloning, alsook de toepassing van het beleid op de organisatie en reparatie van ontstane scheefgroei.

Neem contact op met één van onze HR-adviseurs via hrmadvies@vanoers.nl of via onderstaande button voor meer informatie.

Neem contact op

Valerie Volkers
Valerie Volkers
Senior HR-specialist

Uitgelicht nieuws

Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Valerie Volkers
Valerie Volkers | Senior HR-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!