Vanoers.nlHR SolutionsProefplaatsing en loondispensatie bij werknemers met IVA of Wajong DGA

Proefplaatsing en loondispensatie bij werknemers met IVA of Wajong DGA 

Proefplaatsing en loondispensatie bij werknemers met IVA of Wajong DGA

Vanaf april 2023 is er een tijdelijke regeling voor mensen met een IVA-uitkering en Wajong met duurzaam geen arbeidsvermogen (Wajong DGA). Het UWV biedt deze groepen mensen hulp bij hun re-integratie. Het in dienst nemen van deze groepen mensen biedt daarnaast voordelen voor u als werkgever, te weten: proefplaatsing en loondispensatie.

Proefplaatsing

Werkgevers kunnen vanaf april 2023 tot en met 31 oktober 2026 proefplaatsing van 2 maanden aanvragen voor mensen met een IVA-uitkering of Wajong DGA. Proefplaatsing is bedoeld voor werknemers die moeilijk aan werk komen en bij wie werkgevers twijfelen of zij geschikt zijn voor de functie. De voorwaarden die gelden voor deze proefplaatsing komen overeen met de voorwaarden voor mensen met een arbeidsvermogen die de werkgever met een proefplaatsing in dienst neemt. Bij een proefplaatsing bent u als werkgever geen loonkosten aan de werknemer verschuldigd, de werknemer behoudt zijn of haar uitkering gedurende de proefplaatsing.

Loondispensatie

Werkgevers kunnen vanaf april 2023 tot en met 31 oktober 2026 loondispensatie aanvragen voor mensen met een IVA-uitkering of Wajong DGA. Bij loondispensatie betaalt de werkgever tijdelijk minder loon aan een werknemer die minder werk aankan dan de andere werknemers. Werkgevers kunnen dispensatie voor mensen met een IVA-uitkering of Wajong DGA tot en met 31 maart 2028 krijgen. Ook hier geldt dat de voorwaarden voor loondispensatie hetzelfde zijn als de voorwaarden die gelden voor mensen met een arbeidsvermogen.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze adviseurs loonbelasting en sociale zekerheid. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!