Vanoers.nlHR SolutionsPremie Werkhervattingskas 2022

Premie Werkhervattingskas 2022 

Premie Werkhervattingskas 2022

Op 1 september 2021 is het besluit gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2022 gepubliceerd. Dit besluit geeft inzicht in de premie die u voor het jaar 2022 kan verwachten.

Wat is de gedifferentieerde premie werkhervattingskas?

Via de premie WGA en de premie ZW worden arbeidsongeschiktheidslasten van (ex-)werknemers doorbelast aan (ex-)werkgevers. De premies WGA en ZW worden samen de gedifferentieerde premie werkhervattingskas (WHK) genoemd.

Omvang werkgever

Voor het vaststellen van het premiepercentage wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende categorieën werkgevers: kleine, middelgrote en grote. In onderstaand overzicht is aangegeven hoe de premies per categorie werkgever worden vastgesteld voor 2022. Voor de premievaststelling 2022 wordt gekeken naar de premieloonsom van 2020. De grens tussen kleine en middelgrote werkgevers wordt vanaf 2022 opgehoogd naar € 882.500. Kleine werkgevers betalen een sectorale premie. Vanaf een loonsom van € 882.500 wordt de premie (deels) gebaseerd op het totaalbedrag aan WGA-en Ziektewetuitkeringen dat het UWV twee jaar geleden aan (ex-)werknemers betaalde.

Omvang werkgever Premievaststelling
Kleine werkgever

Loonsom tot € 882.500

Sectorale premie (eigen instroom niet van belang)
Middelgrote werkgever

Loonsom tussen € 882.500 en € 3.530.000

Deels sectorale premie en deels afhankelijk van eigen instroom
Grote werkgever

Loonsom > € 3.530.000

Premie volledig afhankelijk van eigen instroom

 

Eigenrisicodragerschap

Zowel voor de Ziektewet als de WGA bestaat de mogelijkheid om eigenrisicodrager (ERD) te worden. Bij eigenrisicodragerschap voor de WGA dient het risico herverzekerd te worden bij een private verzekeringsmaatschappij. Voor de Ziektewet is het niet verplicht om het risico te herverzekeren bij een private verzekeringsmaatschappij.

U kunt het eigenrisicodragerschap voor de WGA en/of ziektewet jaarlijks op 1 januari of op 1 juli laten ingaan of beëindigen. Uw aanvraag daarvoor moet ten minste 13 weken voor de beoogde ingangsdatum (dus voor 2 oktober of voor 1 april) bij de Belastingdienst binnen zijn.

Als u vanaf 1 januari 2022 eigenrisicodrager wil worden of het eigenrisicodragerschap wil beëindigen, zorg er dan voor dat u dit voor 1 oktober 2021 regelt!

Te verwachten premie WHK 2022

Eind november / begin december van dit jaar zal de Belastingdienst de jaarlijkse beschikking werkhervattingskas aan werkgevers versturen.

Meer informatie

Wilt u nu alvast inzicht in de te verwachten premie Werkhervattingskas voor het jaar 2022 of heeft u vragen over het eigenrisicodragerschap, neem dan gerust contact met ons op via 076-5025700 of loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Overhandigen papier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact met op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!