Vanoers.nlHR SolutionsHoud bij ontslag van oudere werknemers rekening met de fiscale gevolgen

Houd bij ontslag van oudere werknemers rekening met de fiscale gevolgen 

Bij ontslag van oudere werknemers moet u als werkgever opletten dat u geen eindheffing van 52% moet betalen over de ontslagvergoeding. De zogenaamde RVU-heffing.

Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU)

RVU staat voor de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). In de loonheffingen wordt daaronder verstaan een regeling of een deel daarvan, die (nagenoeg) uitsluitend als doel heeft om te voorzien in een of meer uitkeringen of verstrekkingen ter overbrugging van de tijd tot de pensioeningangsdatum of de AOW.

Wij merken dat, vermoedelijk als gevolg van de coronacrisis, steeds meer ontslagen plaatsvinden.

Ontslagvergoeding

Ook een reguliere ontslagvergoeding  kan onder de definitie van een RVU vallen. Daarom zijn er door de wetgever twee uitzonderingen gemaakt. De regeling wordt fiscaal niet als RVU aangemerkt als:

  1. voldaan is aan de kwalitatieve toets (zoals bedrijfseconomische redenen of disfunctioneren);
  2. voldaan is aan de kwantitatieve toets (een vrij ingewikkelde berekening van in hoeverre de vergoeding dekkend is voor de werknemer tot aan zijn pensioen).

Drempelvrijstelling

Met ingang van 1 januari 2021 is voor regelingen voor vervroegde uittreding (RVU-regelingen) als aanvulling op het bovenstaande de tijdelijke RVU-drempelvrijstelling ingevoerd. Dat betekent dat de RVU-heffing van 52% voor u als werkgever tijdelijk en onder voorwaarden achterwege blijft, voor zover de betalingen in het kader van de RVU onder het bedrag van de drempelvrijstelling blijven.

Voorwaarden RVU-drempelvrijstelling

De voorwaarden voor de RVU-drempelvrijstelling zijn als volgt:

  • de uitkering ingevolge de RVU-regeling wordt toegekend in (maximaal) 36 maanden direct voorafgaand aan het bereiken van de AOW-leeftijd van de werknemer.
  • het bedrag van de drempelvrijstelling wordt per maand berekend.
  • de RVU-drempelvrijstelling geldt voor de periode van maximaal 36 maanden direct voorafgaand aan de AOW-leeftijd. Gaat de uitkering minder dan 36 maanden vóór de AOW-leeftijd in, dan geldt de vrijstelling alleen nog voor de resterende maanden.
  • de werknemer heeft uiterlijk 31 december 2025 de leeftijd bereikt die (maximaal) 36 maanden vóór de AOW-leeftijd ligt.
  • de RVU-drempelvrijstelling bedraagt maximaal € 1.847 per maand (bedrag van het jaar 2021).

Meer weten?

RVU-heffing gaat vaak gepaard met erg hoge bedragen het verdient daarom als werkgever aanbeveling externe expertise in te zetten. Wij staan u graag te woord. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Mocht u vragen hebben over dit artikel, dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon voor de loonadministratie, of met Angela Veraart.  U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Overhandigen papier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact met op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!