Vanoers.nlHR SolutionsOnbedoeld een vast contract?

Onbedoeld een vast contract? 

Onbedoeld een vast contract

Wanneer een uitzendkracht zo goed bevalt dat je als werkgever overweegt hem of haar rechtstreeks een arbeidsovereenkomst aan te bieden, let dan goed op het volgende.

Tijdelijke arbeidsovereenkomst

Meestal krijgt de voormalige uitzendkracht eerst een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangeboden. Maar de kans is in dat geval groot dat deze tijdelijke arbeidsovereenkomst in werkelijkheid meteen al een contract voor onbepaalde tijd is!

Hoe zit dan dan?

Volgens de ketenregeling (die geldt voor “gewone” werkgevers) mag je je werknemers maximaal drie tijdelijke arbeidsovereenkomst aanbieden en de totale duur van deze arbeidsovereenkomsten tezamen mag maximaal 36 maanden bedragen. De vierde arbeidsovereenkomst die je binnen deze keten aanbiedt, is automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Hierbij tellen alle overeenkomsten mee die elkaar opvolgen binnen een tijdsbestek van 6 maanden.

Ketenregeling

Uitzendbureaus zijn echter uitgezonderd van deze ketenregeling en mogen gedurende een bepaalde periode zoveel tijdelijke arbeidsovereenkomsten aanbieden als ze willen, zonder dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Deze uitzondering op de ketenregeling is echter voorbehouden aan uitzendbureaus en “gewone” werkgevers mogen hier geen gebruik van maken.

Uitzendbureau

Als nu een voormalige uitzendkracht bij zijn voormalige inlener in dienst treedt en hij of zij gewoon hetzelfde werk blijft doen dan is er sprake van opvolgend werkgeverschap. Bij opvolgend werkgeverschap geldt de regel dat de arbeidsovereenkomst(en) die de werknemer bij de vorige werkgever, in dit geval het uitzendbureau heeft gehad, meetellen in de keten. Veel uitzendbureaus werken tegenwoordig met weekcontracten omdat dit voordeliger is qua sociale premies.

Wanneer er op deze manier wordt gewerkt, betekent dit dus dat een inlener al na 3(!) weken uitzendwerk op moet passen wanneer hij de uitzendkracht rechtstreeks een tijdelijk contract aan wil bieden. Voor je het weet zit je meteen onbedoeld voor onbepaalde tijd aan elkaar vast!

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem contact op met de arbeidsrechtjuristen van Van Oers. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Senior jurist
Contact
  • icon
Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen | Senior Jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.