Vanoers.nlAgro, HR SolutionsNieuwe cao open teelten in de maak

Nieuwe cao open teelten in de maak 

Nieuwe cao open teelten in de maak

Na de nieuwe cao glastuinbouw, die per 1 januari 2023 is ingegaan, is nu ook een nieuwe cao open teelten onderweg. Dit is een belangrijke cao in de agrarische sector, omdat het geldt voor bedrijven in de akkerbouw, bloembollenteelt, buitenbloemen, boomkwekerij, fruitteelt en vollegrondsgroenteteelt. De huidige cao loopt per 28 februari 2023 af. De nieuwe cao zal op 1 maart ingaan en heeft een looptijd van 16 maanden. We lichten de belangrijkste wijzigingen toe.

Verhoging lonen

Per 1 januari 2023 is het minimumloon met 10,15% gestegen. Dit is dan ook meegenomen in de onderhandelingen van het nieuwe cao. De onderhandelaars zijn uitgekomen op een loonsverhoging van 8%. Hiervan zal 5% verhoging plaatsvinden op 1 maart 2023 en 3% verhoging op 31 december 2023. Daarnaast is een onderwerp van de onderhandelingen geweest om een hogere verhoging toe te passen in de schaal B, zoals dat is gebeurd in de cao glastuinbouw. Hiervoor bleek echter niet voldoende draagvlak.

Overige wijzigingen

Naast de toegepaste loonsverhoging zijn er nog enkele wijzigingen zichtbaar in de cao. Deze bevinden zich met name op het gebied van huisvesting. De maximale huisvestingskosten voor flexwerkers zullen gelijk blijven op 20% van het wettelijk minimumloon. Doordat deze al 10,15% gestegen is, is een stijging van de huisvestingskosten mogelijk. Daarnaast is een onderzoek aangekondigd naar de prijs-kwaliteitverhouding van de huisvesting.

Inwerkingtreding

De werkgevers en vakbonden hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt. Vervolgens zullen vakbonden FNV en CNV het akkoord nu voorleggen aan hun leden. Daarna kan de cao algemeen verbindend verklaard worden. Ongeacht of de cao algemeen verbindend is verklaard of niet zijn veel ondernemers gebonden aan de cao en verplicht om de verhoging vanaf 1 maart 2023 toe te passen. De verwachting is ook dat de cao snel algemeen verbindend verklaard zal worden.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Roy Doomen
Roy Doomen

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.