Vanoers.nlHR SolutionsNieuwe aanvraagronde STAP-budget 2023

Nieuwe aanvraagronde STAP-budget 2023 

Nieuwe aanvraagronde STAP-budget 2023

Eind 2022 gaf het kabinet aan de STAP-regeling strenger in te willen richten. Het kabinet heeft daarom besloten om het aanvraagtijdvak voor het STAP-budget van januari 2023 niet door te laten gaan om maatregelen te nemen tegen misbruik en oneigenlijk gebruik van de regeling. De eerstvolgende aanvraagperiode voor het STAP-budget is geopend vanaf 28 februari 2023 om 10.00 uur.

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en is een vergoeding voor scholing en ontwikkeling. Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen. Met dit budget kunnen zij een opleiding, training of cursus volgen om een betere positie op de arbeidsmarkt te creëren. Vanaf 1 juli 2023 kan het STAP-budget ook worden gebruikt om een traject voor een ervaringscertificaat (EVC) te betalen. Het totale budget van 2023 zal worden verdeeld over vijf aanvraagperiodes. In 2023 is er in totaal € 200 miljoen beschikbaar, hiermee kunnen ruim 200.000 personen scholing volgen.

Voorwaarden

Om aanspraak te kunnen maken op het STAP-budget moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • De aanvrager moet 18 jaar of ouder zijn en nog geen AOW ontvangen.
  • De aanvrager moet volksverzekerd zijn. Hiervan is sprake als de aanvrager de afgelopen twee jaar tenminste zes maanden in Nederland heeft gewoond, gewerkt of een uitkering heeft gehad. De periode van zes maanden wordt geteld vanaf drie maanden voor de maand waarin de aanvrager het STAP-budget heeft aangevraagd.
  • De training, cursus of opleiding moet in het STAP-scholingsregister van DUO zijn vermeld en moet minimaal vier weken voor de start van de opleiding zijn aangevraagd.

STAP-budget aanvragen

Het STAP-budget kan door werknemers of werkzoekenden zelf worden aangevraagd via het STAP-portaal van het UWV. Werkgevers kunnen het STAP-budget ook inzetten om werknemers bij te scholen of om werknemers met een zwaar beroep om te scholen naar een ander beroep. Per persoon kan maximaal één keer per jaar gebruik worden gemaakt van het STAP-budget. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, zal het bedrag aan de opleider van de aanvrager worden betaald. Indien het budget van een aanvraagperiode op is, kan een nieuwe aanvraag worden ingediend tijdens de volgende aanvraagperiode.

De STAP-aanvraagtijdvakken in 2023 zijn:

  • 28 februari – 30 april
  • 1 mei – 2 juli
  • 3 juli – 3 september
  • 4 september – 31 oktober
  • 1 november – 31 december

Meer informatie over het STAP-budget is te vinden op de website van het UWV.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Eva d'Hooghe
Eva d'Hooghe | HR-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!