Vanoers.nlHR SolutionsNieuw schooljaar, nieuwe mogelijkheid subsidie praktijkleren

Nieuw schooljaar, nieuwe mogelijkheid subsidie praktijkleren 

Tot 2023 stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) jaarlijks de Subsidie praktijkleren beschikbaar. Het schooljaar 2021-2022 is weer gestart. Volgt uw werknemer een opleiding die in aanmerking komt voor de Subsidieregeling praktijkleren?

Subsidieregeling Praktijkleren

De voorwaarden voor de Subsidieregeling Praktijkleren verschillen per onderwijscategorie.

Begeleidt u in het nieuwe schooljaar een vmbo-leerling, een mbo-bbl-deelnemer of een hbo-student, zorg er dan voor dat u de benodigde administratie bijhoudt. U kunt dan na afloop van het schooljaar de subsidie aanvragen. Daarnaast kunt ook voor leerlingen in het laatste jaar van het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs in aanmerking komen voor subsidie. Dit geldt ook voor promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding (toio’s).

Nieuwe werknemer

Als u een (nieuwe) werknemer in dienst neemt in het kader van een opleiding, vraag dan na of de Subsidieregeling Praktijkleren van toepassing is. U kunt dit doen bij de leerling zelf, bij de onderwijsinstelling, maar desgewenst kunnen ook wij voor u onderzoeken of de opleiding voldoet aan de voorwaarden voor deze regeling. Is de subsidie van toepassing geef dat dan ook meteen aan de salarisadministratie door. Wij zullen u infomeren zodra de aanvraagperiode voor de subsidie weer geopend is.

Maximaal subsidiebedrag

Het maximale subsidiebedrag is € 2.700 per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats. Bij een overschrijding van het beschikbare subsidiebudget per onderwijscategorie wordt het budget evenredig verdeeld over de ingediende aanvragen in die categorie.

Extra subsidie

Een aantal sectoren kunnen bovenop de gebruikelijke subsidie praktijkleren een extra subsidiebedrag aanvragen. Het gaat om extra subsidie voor een:

  • mbo bbl-leerplek voor de sectoren landbouw, horeca en recreatie;
  • mbo bbl-leerplek voor conjunctuurgevoelige sectoren;
  • hbo-leerplek voor de tekortsectoren techniek (inclusief ICT) en gezondheidszorg.

SBI-codes

De hoofdactiviteit van het erkende leerbedrijf dat de opleiding in de praktijk verzorgt, moet bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staan onder één van de SBI-codes voor landbouw, horeca of recreatie of in de lijst staan van de conjunctuurgevoelige sectoren. Daarnaast geldt de extra subsidie voor bedrijven die een leerplek aanbieden voor een duale hbo-opleiding of een deeltijdse hbo-opleiding, waarbij de beroepsuitoefening een verplicht onderdeel van de opleiding vormt en waarvan de CROHO-code (opleidingscode in Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs) valt in de onderdelen techniek of gezondheidszorg.

Laatste aanvraagmogelijkheid voor subsidie over 2020-2021

Heeft u werknemers waarvoor u nog de subsidie over het schooljaar 2020-2021 aan wil vragen? Neem dan tijdig contact op met uw contactpersoon van Loonadvies. De aanvraag dient uiterlijk 16 september 2021 om 17.00 uur binnen te zijn! Indien gewenst kunnen wij deze aanvraag voor u indienen.

Meer informatie

Bent u nog geen klant bij ons en/of twijfelt u of u of u voor een werknemer recht heeft op de subsidie? Neem dan contact met ons op via 076-5025700 of loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Overhandigen papier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact met op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!