Vanoers.nlHR SolutionsMeer ruimte voor netto vergoeding of verstrekking

Meer ruimte voor netto vergoeding of verstrekking 

Ruimte netto vergoeding

Op dinsdag 17 september jongstleden las de koning weer zijn jaarlijkse troonrede voor en presenteerde Minister van Financiën Hoekstra de miljoenennota. Traditioneel onderdeel hiervan is het Belastingplan. Op het gebied van de loonbelasting zijn er, naast de verschuiving van drie naar twee tarieven, ook wijzigingen in de werkkostenregeling voorgesteld.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Veel werknemers moeten van hun (aanstaande) werkgever een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. De kosten hiervan bedragen (in 2019) € 33,85 of € 41,35. Vanaf volgend jaar is een vergoeding voor een VOG gericht vrijgesteld. Dit betekent dat deze altijd onbelast is en u deze niet meer in de ‘vrije ruimte’ hoeft op te nemen.

 

Vrije ruimte

Ook de vrije ruimte wordt volgend jaar anders. Nu bedraagt deze 1,2% van uw totale loonsom. Daarboven betaalt u 80% eindheffing. Vanaf volgend jaar wordt de vrije ruimte groter. Over de eerste € 400.000 van uw totale loonsom is de vrije ruimte 1,7% daarvan. Voor de rest van uw totale loonsom blijft de vrije ruimte 1,2%. De vrije ruimte wordt hiermee maximaal € 2.000 per jaar groter.

Let op: dit kan gevolgen hebben voor het toepassen van de concernregeling; laat u adviseren!

 

Verkoop producten eigen bedrijf

Als u een werknemer nu korting geeft op een product dat u verkoopt moet u uitgaan van het bedrag dat u aan derden in rekening brengt. Vanaf 2020 zult u moeten uitgaan van de waarde in het economisch verkeer, de consumentenprijs. Dit is de adviesprijs van het product inclusief btw minus een eventuele korting.

Tip: laat werknemers een prijsvergelijking doen. Zij hoeven dan minder te betalen en kunnen meer kopen.

 

Meer tijd voor aangeven eindheffing

De maanden januari en februari zijn vaak al druk genoeg voor werkgevers. Daarin moet ook worden vastgesteld of en zo ja, hoeveel eindheffing zij over het voorgaande jaar moeten aangeven en betalen in verband met het overschrijden van de vrije ruimte. Naar aanleiding van de evaluatie van de werkkostenregeling is besloten dat werkgevers vanaf volgend jaar dit ook in de aangifte van februari/het tweede aangiftetijdvak mogen doen.

 

Meer weten of hulp nodig?

Heeft u vragen over het eigenrisicodragerschap of wilt u laten onderzoeken of het interessant voor uw organisatie zou kunnen zijn? U kunt contact opnemen met Tim Gulinski of Angela Veraart van onze vestiging Etten-Leur.

tim gulinski
Tim Gulinski
Belastingadviseur
Contact
  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

tim gulinski
Tim Gulinski | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.