Vanoers.nlHR SolutionsLoondoorbetaling werkende AOW’er terug naar zes weken

Loondoorbetaling werkende AOW’er terug naar zes weken 

Loondoorbetaling werkende AOW'er

De loondoorbetaling bij ziekte voor AOW-gerechtigde werknemers wordt vanaf 1 april 2021 een termijn van zes in plaats van dertien weken.

Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Op 1 januari 2016 is een lichter arbeidsrechtelijk regime voor werkende AOW’ers in werking getreden: de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Zo mag een werkgever een AOW-gerechtigde werknemer zonder preventieve toets van het UWV of de rechter ontslaan, heeft een AOW-gerechtigde werknemer bij ontslag geen recht op een transitievergoeding en geldt een ruimer ketenbeding (6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in maximaal 4 jaar in plaats van 3 in 3 jaar).

Loondoorbetalingsverplichting AOW

Ook de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte is bij invoering van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd verkort. Vanwege zorgen over mogelijke verdringing van niet AOW-gerechtigden op de arbeidsmarkt is toen bij wijze van overgangsmaatregel de periode van loondoorbetaling bij ziekte voor AOW-gerechtigden echter voorlopig bepaald op dertien weken in plaats van zes weken zoals in de wet was voorgesteld.

Overgangsrecht

Indien uit het evaluatieonderzoek niet zou blijken dat verdringing plaats zou vinden, kon deze periode op basis van dit overgangsrecht verder worden verkort naar zes weken. Onlangs is de wet geëvalueerd, inclusief het overgangsrecht. Naar aanleiding hiervan heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geregeld dat het overgangsrecht eindigt per 1 april 2021.

Termijn van zes weken

Naast de periode van loondoorbetaling bij ziekte geldt de termijn van zes weken straks ook voor:

  • het recht op een ZW-uitkering voor AOW-gerechtigden van wie de arbeidsovereenkomst eindigt op of vlak na de eerste dag van ongeschiktheid;
  • het opzegverbod bij ziekte;
  • de re-integratieplicht bij ziekte.

Ook voor AOW-gerechtigde werknemers die op 1 april 2021 ziek zijn, gaat de termijn van zes weken lopen op 1 april. Daarbij mag de totale termijn niet meer bedragen dan 13 weken.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben met betrekking tot dit artikel, dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon voor de loonadministratie. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

david van nassau
David van Nassau
Manager juridisch advies
Contact
  • icon
david van nassau
David van Nassau
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

david van nassau
David van Nassau | Manager juridisch advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.