Vanoers.nlHR SolutionsLoonbeslag en de beslagvrije voet

Loonbeslag en de beslagvrije voet 

Loonbeslag en de beslagvrije voet

Werkgevers kunnen geconfronteerd worden met de schulden van een werknemer. Ze krijgen dan vaak te maken met een loonbeslag. Daarbij legt een schuldeiser beslag op een deel van het loon van een werknemer. Een deel van het salaris mag de werknemer zelf houden voor de eigen kosten van levensonderhoud, dit deel wordt de beslagvrije voet genoemd. Het deel van het inkomen dat uitkomt boven deze beslagvrije voet gaat naar de schuldeiser(s).

Berekeningswijze beslagvrije voet

De wijze waarop de beslagvrije voet wordt berekend hangt af van de hoogte van het inkomen. Er worden drie inkomensgroepen gehanteerd (hoog, midden en laag) waarbij ook drie verschillende rekenmethodes gelden.

Voor werknemers met een hoog inkomen gelden vanaf januari 2023 de volgende maximumbedragen voor de beslagvrije voet. Een werknemer heeft een hoog inkomen als er nagenoeg geen recht op toeslagen bestaat.

Leefsituatie Maximum beslagvrije voet vanaf januari 2023
Alleenstaand € 1.872,81
Alleenstaand met kind(eren) jonger dan 18 jaar € 2.015,84
Gehuwd zonder kinderen jonger dan 18 jaar € 2.470,03
Gehuwd met kind(eren) jonger dan 18 jaar € 2.509,97

Voor werknemers die een middeninkomen hebben wordt de beslagvrije voet vastgesteld aan de hand van een formule die in de wet staat. Deze is opgebouwd uit verschillende onderdelen zoals de bijstandsnorm, leefsituatie en de hoogte van het inkomen. Voor werknemers die in de groep vallen met een laag inkomen, wordt de beslagvrije voet vastgesteld op 95 % van het netto inkomen, inclusief vakantietoeslag. Daardoor ontstaat er ook bij lage inkomens altijd een afloscapaciteit van 5 %.

Zorgpremie CAK

Bij werknemers met schulden is ook vaak de zorgpremie van het CAK van toepassing. Dit is geen loonbeslag, maar een verplichte inhouding van de zorgpremie omdat een werknemer zes maanden of langer zijn zorgpremie niet heeft betaald. Vanaf 1 januari 2023 bedraagt de zorgpremie CAK € 165,70 per maand (€ 152,20 in 2022).

Verplichtingen werkgever

Let op dat u als werkgever altijd verplicht bent om mee te werken aan deze loonbeslagen, net als aan de verplichte inhouding van de zorgpremie CAK. U mag pas stoppen met inhouden als u daarvan bericht heeft ontvangen van de schuldeiser of vanuit het CAK. Informeer de schuldeisers en het CAK ook als er iets wijzigt in de situatie, of wanneer de werknemer bijvoorbeeld uit dienst treedt.

Doordat alle normbedragen per 1 januari 2023 flink geïndexeerd worden stijgt ook de bijstandsnorm en daarmee samenhangend vaak ook de beslagvrije voet. Heeft u werknemers met loonbeslagen? Check dan bij de schuldeiser of dat er een wijziging van toepassing is op de beslagvrije voet vanaf januari 2023.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager HR Solutions
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!