Vanoers.nlHR SolutionsHet belang van leren en ontwikkelen op de werkvloer

Het belang van leren en ontwikkelen op de werkvloer 

Leren en ontwikkelen op de werkvloer

Leren en ontwikkelen krijgt steeds meer aandacht binnen organisaties. Werkgever en werknemer hebben hier beiden profijt van het leren en ontwikkelen binnen de organisatie. Zo is het voor de werkgever belangrijk dat:

  • werknemers nu en in de toekomst goed inzetbaar blijven binnen het bedrijf;
  • medewerkers tevreden zijn;
  • medewerkers aangetrokken worden tot het bedrijf en huidige werknemers behouden worden (employer branding).

Voor werknemers is het belangrijk dat zij zichzelf kunnen blijven ontwikkelen, dat zij meer kennis en kunde krijgen en dat zij beter kunnen samenwerken met collega’s.

70-20-10 principe

Maar waar begint u als het om leren en ontwikkelen binnen een organisatie gaat? Volgens het 70-20-10 model van Jennings gebeurt 70% van het leren op de werkvloer, 20% door collega’s (coaching en feedback) en 10% via een formele opleiding. U kunt als werkgever dus op een laagdrempelige manier beginnen met leren en ontwikkelen door bijvoorbeeld meer gesprekken te voeren met uw medewerkers en hen te voorzien van feedback en coaching.

De ontwikkelbehoefte

Om richting te geven aan leren en ontwikkelen, is het belangrijk om in kaart te brengen welke competenties en vaardigheden werknemers momenteel (nodig) hebben en welke competenties en vaardigheden nodig zijn om óók in de toekomst de functie goed uit te kunnen voeren. Het gat hiertussen geeft de ontwikkelbehoefte weer. Deze ontwikkelbehoefte kunt u vertalen naar een opleidingsplan, waarmee u concreet richting geeft aan de ontwikkeling van uw werknemers.

Het opleidingsplan

In het opleidingsplan staan de leerdoelen van werknemers, welke training of opleiding hiervoor nodig is en op welke manier deze groep opgeleid gaat worden. Daarnaast wordt hier ook een budget in opgenomen.

Hulp nodig?

Wilt u meer weten of heeft u hulp nodig bij het (verder) ontwikkelen van uw werknemers of teams? De HR-adviseurs van Van Oers kunnen u ondersteunen bij het achterhalen van de ontwikkelbehoefte en het opstellen van een opleidingsplan.

Onze HR-adviseurs denken graag met u mee!

Neem contact op

Melanie Kaljouw
Melanie Kaljouw
Teamcoördinator HR

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Melanie Kaljouw
Melanie Kaljouw | Teamcoördinator HR
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!