Vanoers.nlHR SolutionsLage-inkomensvoordeel (LIV) per 2021 verlaagd

Lage-inkomensvoordeel (LIV) per 2021 verlaagd 

Lage-inkomensvoordeel (LIV) per 2021 verlaagd

Per 2020 werd het hoge LIV-tarief van maximaal €2.000 al verlaagd naar maximaal €1.000. Het jeugd-LIV zal per 2024 helemaal verdwijnen. De reden hiervoor is om de kosten te dekken voor de minder snelle stijging van de AOW-leeftijd. Per 2021 zal het LIV verder verlaagd worden van €0,51 per verloond uur naar €0,49 en het maximum zal naar €960,00 gaan in plaats van €1.000.

Voorwaarden lage-inkomensvoordeel

Het LIV is een tegemoetkoming die werkgevers kunnen ontvangen per verloond uur. Hiervoor zijn 3 voorwaarden:

  • De werknemer heeft in het kalenderjaar minimaal 1.248 verloond uren. Dit urenaantal wordt niet naar rato berekend bij een kortere duur van het dienstverband.
  • Het gemiddelde uurloon per kalenderjaar van de werknemer moet liggen tussen 100% en 125% van het wettelijk minimumloon.
  • De werknemer mag de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt en dient verzekerd te zijn voor de werknemersverzekeringen.

Wanneer de medewerker aan deze voorwaarden voldoet, dan komt de werkgever per 2021 in aanmerking voor een tegemoetkoming van €0,49 per verloond uur, met een maximum van €960,00.

Jeugd-LIV

Voor medewerkers tussen 18 en 20 jaar is er ook een tegemoetkoming per verloond uur. Hierbij geldt geen minimum aantal verloonde uren. Deze tegemoetkoming wordt afgebouwd totdat er in 2024 geen jeugd-LIV meer is.

Minister Koolmees werkt aan een oplossing voor het verdwijnen van de jeugd-LIV. Hij wil het LIV gerichter gaan inzetten en omzetten naar een Loonkostenvoordeel voor potentieel kwetsbare jongeren. Dit moet werkgevers stimuleren om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te houden.

Meer informatie?

Mocht u vragen hebben met betrekking tot het lage-inkomensvoordeel, dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon voor de loonadministratie. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

 

mariska van as
Mariska Meijer - van As
Senior loonadministrateur
Contact
  • icon
mariska van as
Mariska Meijer - van As
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

mariska van as
Mariska Meijer - van As | Senior loonadministrateur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.