Vanoers.nlHR SolutionsBenut de kwaliteiten van uw medewerkers met job crafting

Benut de kwaliteiten van uw medewerkers met job crafting 

Benut de kwaliteiten van uw medewerkers met job crafting

Krijgen uw medewerkers de mogelijkheid om hun kwaliteiten optimaal te benutten en/of hun sterke kanten verder te ontwikkelen? Als werkgever wilt u uiteraard het beste uit uw medewerkers halen. In de praktijk zien we dat binnen veel organisaties dit potentieel nog onvoldoende wordt herkend en benut. De nadruk ligt vaak op zwaktes en tekortkomingen van medewerkers, wat demoraliserend kan werken. Bouwen op de unieke kwaliteiten en eigenschappen van medewerkers bewijst vaak effectiever te zijn. Toch kan het voor u als werkgever een grote uitdaging zijn. Bij Van Oers kunnen we u op verschillende manieren helpen om de kwaliteiten van medewerkers optimaal te benutten, bijvoorbeeld door middel van job crafting. In dit artikel vertellen we u daar graag meer over.

Wat is job crafting?

Job crafting houdt in dat het werk van de medewerker zodanig wordt aangepast dat dit optimaal aansluit bij zijn motivaties, talenten, vaardigheden en voorkeuren. Doordat het werk op de medewerker wordt afgestemd, zal de bevlogenheid, tevredenheid en productiviteit van de medewerker toenemen. Dit is niet alleen in het belang van de medewerker zelf, maar draagt ook bij aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerker en het bereiken van de organisatiedoelen. Maar hoe pas je het werk van de medewerker zo aan dat het goed aansluit bij de talenten en kwaliteiten van de medewerker?

Identificeer sterke punten en kwaliteiten

Om de sterke punten en kwaliteiten van medewerkers te benutten, moeten deze allereerst inzichtelijk worden gemaakt. Vanuit Van Oers worden verschillende diensten aangeboden om meer inzicht te krijgen in de kwaliteiten van medewerkers. Een effectief middel hiervoor is de structogram training. Nieuwsgierig naar wat een structogram training uw organisatie kan bieden? Bekijk dan dit artikel.

Analyseer en waardeer het huidige takenpakket

De volgende stap is om het takenpakket van de specifieke medewerker in kaart te brengen en deze taken van ‘persoonlijke’ waardering te voorzien. Vragen die hierbij een rol spelen zijn: Wat zijn de hoofdtaken van deze medewerker en hoeveel tijd is de medewerker hiermee bezig? Zijn er taken die missen in het takenpakket van deze medewerker om zo al zijn/haar kwaliteiten te benutten? Als werkgever kunt u in dit proces fungeren als klankbord, Van Oers kan u in dit proces begeleiden en assisteren.

Pas de werkzaamheden aan

Na het vaststellen van kwaliteiten en het analyseren van het takenpakket kunt u aan de slag met job crafting. U kunt werken vanuit verschillende invalshoeken:

  • Taakgerichte crafting: veranderingen aan het takenpakket en de taakinhoud zelf;
  • Relationele crafting: veranderingen in de sociale werkrelaties en interacties die de medewerker heeft (zowel intern als extern);
  • Cognitieve crafting: veranderingen in de manier waarop iemand zijn werkzaamheden ervaart en interpreteert;
  • Contextuele crafting: veranderingen in de fysieke werkomgeving van de medewerker (bijv. werktijden of werkplek).

Vragen die u hierbij kunt stellen, zijn: Wat wil de medewerker als eerste aanpakken de komende periode? En welke manier van job crafting sluit daar het beste op aan? Leg de afspraken goed vast en houd in de gaten of de wijzigingen aansluiten bij de organisatiedoelen van uw organisatie.

Blijf evalueren en bijstellen

Tot slot is het van belang om regelmatig te evalueren hoe het gaat en of de veranderingen het gewenste effect hebben gehad. Deze evaluatie kan aanzet geven tot nodige aanpassingen. Job crafting is een continu proces, het is dan ook van belang om hier regelmatig over in gesprek te gaan.

Meer informatie

Heeft u vragen over hoe u job crafting kunt inzetten in uw organisatie of bent u op zoek naar iemand die u kan ondersteunen in dit proces? Onze HR-adviseurs helpen u graag. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrmadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Melanie Kaljouw
Melanie Kaljouw | Teamcoördinator HR
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!