Vanoers.nlHR SolutionsVerzoek van de Belastingdienst ontvangen over herziening lage AWf-premie?

Verzoek van de Belastingdienst ontvangen over herziening lage AWf-premie? 

Verzoek van de Belastingdienst ontvangen over herziening lage AWf-premie?

De Belastingdienst controleert jaarlijks of een herziening van de lage premie Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf) aan de orde is. Werkgevers waar volgens de Belastingdienst één of meer werknemers in dienst zijn waarvoor een herziening nodig is, worden door de Belastingdienst aangeschreven. Het is van belang om hier gelijk een controle op uit te (laten) voeren en vervolgens de AWf-premie te corrigeren of de Belastingdienst te informeren waarom de premie niet herzien hoeft te worden. Maar wat zijn de regels omtrent de lage en hoge AWf-premie en wanneer dient u de lage AWf-premie te herzien? In dit artikel vertellen we u daar graag meer over.

Lage of hoge AWf-premie

De AWf-premie kent een lage premie en een hoge premie. Het verschil tussen de lage en hoge AWf-premie is altijd 5%-punt. Welke premie voor uw werknemer van toepassing is, hangt af van het soort arbeidsovereenkomst dat u met uw werknemer heeft gesloten. De lage AWf-premie is van toepassing indien er sprake is van een schriftelijk vastgelegde arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die geen oproepovereenkomst is. Voor (bijna) alle overige werknemers betaalt u de hoge AWf-premie.

Wanneer dient u de lage AWf-premie te herzien?

Er zijn twee situaties waarin u met terugwerkende kracht alsnog de hoge AWf-premie moet toepassen:

  • Een nieuwe werknemer gaat uiterlijk binnen twee maanden na aanvang van zijn dienstbetrekking weer uit dienst.
  • Een werknemer met één of meerdere arbeidsovereenkomsten voor gemiddeld minder dan 35 uur per week*, krijgt in een kalenderjaar meer dan 30% uren verloond bovenop het aantal contracturen.

De werkgever moet de premie in deze gevallen zelf corrigeren. Bij een jaaroverschrijdende correctie zal dit resulteren in een naheffingsaanslag.

*Het kabinet is voornemens om de gemiddelde arbeidsomvang van 35 uur per week te verlagen naar 30 uur of meer per week met ingang van 1 januari 2025. Zie voor meer informatie over deze wijziging dit artikel.

Brief Belastingdienst inzake herziening lage AWf-premie 2022

Werkgevers waarvan de Belastingdienst gesignaleerd heeft dat de lage AWf-premie over 2022 mogelijk moet worden herzien hebben een brief ontvangen. In de brief wordt uitgelegd waarom deze is gestuurd, wat u moet doen en welke stappen u hiervoor moet doorlopen. Ook is er een lijst met medewerkers bij de brief gevoegd waar volgens de Belastingdienst herziening voor nodig is. Heeft u een brief ontvangen over herziening lage AWf-premie 2022? Neem dan contact met op met uw Loonadviseur bij Van Oers.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager HR Solutions
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!