Vanoers.nlHR SolutionsGezonde lunch onder oude wetgeving (tot en met 2021) vrijgesteld

Gezonde lunch onder oude wetgeving (tot en met 2021) vrijgesteld  

Gezonde lunch onder oude wetgeving (tot en met 2021) vrijgesteld

De Hoge Raad heeft in een arrest van 24 mei 2024 geoordeeld dat het gratis verstrekken van gezonde lunches aan werknemers valt onder de gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen. De wetgeving die hierover gaat, is in 2022 gewijzigd. Daarom heeft het arrest geen gevolgen voor de toepassing van de huidige gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen.  

Arrest Hoge Raad

Het arrest gaat over een werkgever die in 2017 en 2018 gratis gezonde lunches verstrekte aan werknemers. De lunches bevatten een vastgesteld minimum aan groenten en waren afgestemd met een diëtiste. Ze bevatten geen toevoegingen zoals zout, suiker en E-nummers. De vraag was of de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen van toepassing was op deze lunches. Volgens de wettekst voor de arbovrijstelling zoals die luidde tussen 1 januari 2011 en 1 januari 2022, was vereist dat de voorzieningen rechtstreeks voortvloeiden uit het arbobeleid dat de werkgever voerde op grond van de Arbowet. Een werkgever had volgens de Hoge Raad een eigen beleidsruimte, waardoor ook maatregelen die niet verplicht waren op grond van de Arbowet tot het arbobeleid konden horen. Het verstrekken van gezonde maaltijden aan werknemers kon dus, zo besliste de Hoge Raad, deel uitmaken van het beleid van een werkgever om ziekteverzuim te voorkomen. En daarom kon het onderdeel zijn van het arbobeleid van die werkgever. De werkgever kon de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen in de werkkostenregeling toepassen. 

Geen fiscale gevolgen arrest

Het arrest heeft geen gevolgen voor de toepassing van de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen vanaf 2022. Want de wettekst van de gerichte vrijstelling is in 2022 gewijzigd.  Nu geldt dat de arbovoorziening direct moet samenhangen met verplichtingen van de werkgever op grond van de Arbowet. Volgens de toelichting bij die wijziging is met de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen nooit bedoeld om ook voorzieningen vrij te stellen die niet direct samenhangen met de verplichtingen van de werkgever. Gezonde maaltijden zijn in de toelichting hierbij expliciet genoemd als niet vrijgesteld. 

Als werkgever kunt u de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen niet met terugwerkende kracht toepassen op gezonde lunches die u vóór 2022 hebt vergoed of verstrekt, behalve als de loonheffingen voor die lunches op 24 mei 2024 nog niet onherroepelijk vaststonden. Maar dat zal in de praktijk nauwelijks voorkomen. De Belastingdienst verleent ook geen ambtshalve vermindering, omdat het bij het arrest van de Hoge Raad gaat om nieuwe jurisprudentie. 

Blik op de toekomst

Naar aanleiding van het arrest zijn ook Kamervragen gesteld. Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft hierop geantwoord. Het kabinet vindt het een goed initiatief dat werkgevers zich door gezonde lunchmaaltijden te verstrekken inzetten om hun personeel gezond te houden. Het is een andere vraag of het kabinet dat via de fiscaliteit wil stimuleren. Een gezonde lunchmaaltijd kwalificeert onder de huidige wetgeving niet als een loonbestanddeel dat gericht is vrijgesteld. Het huidige kabinet is niet voornemens stappen te zetten om dit aan te passen. 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met een HRspecialist via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

Erwin Goedegebuure
Erwin Goedegebuure
Payroll specialist
  • icon
Erwin Goedegebuure
Erwin Goedegebuure
HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!