Vanoers.nlHR SolutionsGerichte vrijstelling van €2,- per thuiswerkdag vanaf 1 januari 2022

Gerichte vrijstelling van €2,- per thuiswerkdag vanaf 1 januari 2022 

Gerichte vrijstelling thuiswerkvergoeding

In het Belastingplan 2022 dat op Prinsjesdag is gepresenteerd, introduceert het kabinet een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding. De vergoeding wordt aangemerkt als een gerichte vrijstelling binnen de werkkostenregeling voor een bedrag van maximaal € 2,- per dag.

Gerichte vrijstelling

Sinds de coronacrisis werken veel mensen thuis. Bij veel bedrijven zal ook na de crisis de mogelijkheid blijven bestaan om (deels) thuis te werken. Veel werkgevers hebben aangegeven hun werknemers een compensatie te willen geven voor extra kosten die de werknemer heeft door thuiswerken. Op dit moment is een thuiswerkvergoeding alleen onbelast wanneer deze als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt gebracht. Dit heeft als gevolg dat de vrije ruimte die beschikbaar is voor andere vergoedingen en verstrekkingen hierdoor lager wordt. Vanaf 1 januari 2022 komt hier dus verandering in, omdat de vergoeding dan wordt aangemerkt als een gerichte vrijstelling. Wordt er meer vergoed dan € 2,- per dag, dan kan het meerdere alsnog worden aangewezen als eindheffingsbestanddeel in de vrije ruimte.

Geen verplichting

De werkgever mag de vergoeding per thuiswerkdag geven, dit is geen verplichting. Het bijhouden van de thuiswerkdagen kan zorgen voor een extra administratieve last. Het kabinet heeft daarom voorgesteld om voor de thuiswerkvergoeding een vergelijkbare regeling te introduceren zoals we nu ook reeds kennen voor de reiskostenvergoeding voor woon-werk verkeer. Daarbij mag een vaste vergoeding worden gegeven als een werknemer ten minste 128 dagen in het kalenderjaar thuiswerkt. De werkgever mag een vergoeding geven alsof de werknemer 214 dagen in dat kalenderjaar thuiswerkt. Voor de berekening van de vaste thuiswerkkostenvergoeding moet het aantal dagen waarop wordt thuisgewerkt pro rata worden herrekend als de werknemer in de regel vier dagen, drie dagen, twee dagen, of één dag per week thuiswerkt. Ook in dat geval wordt het maximale aantal dagen wat voor de vergoeding in aanmerking komt(214) pro rata herrekend. U kunt er meer over lezen op de website van de Rijksoverheid. Hier vindt u ook een paar handige rekenvoorbeelden.

Eén van de twee vrijstellingen

LET OP: Een werkgever mag voor eenzelfde werkdag niet tegelijkertijd de vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding als de vrijstelling voor de reiskostenvergoeding woon-werk verkeer toepassen. Hij heeft dan de keuze om één van deze twee vrijstellingen toe te mogen passen. Als een werknemer thuis werkt en daarnaast bijvoorbeeld naar een klant gaat dan mag wel de thuiswerkvergoeding en daarnaast € 0,19 voor zakelijke kilometers onbelast vergoed worden als gerichte vrijstelling.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij Van Oers Loonadvies. Bent u nog geen klant bij ons? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager HR Solutions
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!