Vanoers.nlHR SolutionsIs de functieomschrijving van een werknemer leidend?

Is de functieomschrijving van een werknemer leidend? 

Is de functieomschrijving van een werknemer leidend?

Vooral in een wat kleiner team komt het vaak voor dat van een werknemer flexibiliteit verwacht wordt met betrekking tot het verrichten van taken die strikt genomen niet tot het takenpakket behoren. Maar kan een werknemer weigeren deze taken uit te voeren?

Een pakketje ophalen, een kopje koffie inschenken voor een bezoeker of even helpen met het verhuizen van een zware archiefkast. Vaak staan deze zaken niet in de functieomschrijving van de werknemer, maar wordt er wel verwacht dat iedereen op z’n tijd ook op deze wijze een steentje bijdraagt. Meestal is dat geen probleem, tot één van uw werknemers aangeeft: “Ik wil dit niet doen. Dit staat niet in mijn functieomschrijving, dus je kunt me niet dwingen!”. Eigenlijk vindt u dat uw werknemer deze kleine taak gewoon even uit moet voeren, maar u twijfelt, het staat inderdaad niet in de functieomschrijving. Hoe zit het nu precies?

Instructierecht

Als werkgever heeft u instructierecht, dit is geregeld in art. 7:660 BW. Dit houdt in dat werknemers zich moeten houden aan voorschriften van de werkgever over het verrichten van de arbeid en voorschriften die tot doel hebben om de goede orde in de onderneming te bevorderen. De instructies die een werkgever (eenzijdig) aan zijn werknemers mag opleggen, kunnen betrekking hebben op een veelheid aan onderwerpen. Een werknemer is op grond van dit instructierecht in principe verplicht om te doen wat zijn werkgever van hem vraagt. Ook als dat niet in zijn functieomschrijving staat.

Uitzonderingen

Dit betekent natuurlijk niet dat een werkgever zomaar alles van zijn werknemers kan vragen. Taken die in strijd zijn met wet- en regelgeving hoeft een werknemer natuurlijk niet uit te voeren, evenals gevaarlijke of onmogelijke opdrachten. Maar opdrachten die nodig zijn voor een normale bedrijfsvoering, zoals bovenstaande voorbeelden, mogen werkgevers wel degelijk vragen van hun werknemers. Om discussie met onwillige werknemers te voorkomen, zou u als werkgever eenvoudig een passage in de functieomschrijving of de arbeidsovereenkomst op kunnen nemen waarin staat dat de werknemer naast de “eigenlijke functieomschrijving” alle voorkomende en in redelijkheid opgedragen werkzaamheden dient te verrichten.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neen dan contact op met onze arbeidsrechtjuristen van het team HR Solutions. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

De specialisten van HR Solutions ondersteunen en adviseren u bij alles wat met uw personeel te maken heeft. Salarisadministratie, arbeidsrecht, sociale zekerheid en loonbelasting en HR-advies en werving.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Suzy Buijzen
Suzy Buijzen | Senior jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!