Vanoers.nlHR SolutionsFiscale regels grensarbeiders: wijziging per 1 juli 2022

Fiscale regels grensarbeiders: wijziging per 1 juli 2022 

Fiscale regels grensarbeiders: wijziging per 1 juli 2022

Vanwege het coronavirus zijn de fiscale regels met België en Duitsland omtrent het thuiswerken voor grensarbeiders tijdelijk anders (tot en met 30 juni 2022). Nederland voerde deze aanpassing door om zo dubbele heffing van loonbelasting te voorkomen.

Oorspronkelijke regelgeving

Vanaf 1 juli 2022 gaat de fiscale behandeling van thuiswerkdagen voor grensarbeiders uit België en Duitsland terug naar de oorspronkelijk regelgeving. Normaliter heft het land waar werknemers werken (werkland) de loonbelasting via de aangifte loonheffingen. Het woonland van een medewerker mag enkel belasting heffen indien er aan alle drie de voorwaarden van de 183-dagenregeling wordt voldaan:

  • De medewerker mag niet werken in een vaste inrichting, oftewel een bedrijfsruimte die beschikt over voldoende faciliteiten om als een zelfstandige onderneming te kunnen functioneren.
  • De medewerker verblijft (binnen een bepaalde periode) niet langer dan 183 dagen in het werkland. Die bepaalde periode kan, afhankelijk van het belastingverdrag, een kalenderjaar, aaneengesloten periode van 12 maanden of een belastingjaar zijn.
  • De medewerker wordt betaald door of namens een werkgever die niet is gevestigd in het werkland.

Eerder schreef collega Stefan Lucas hier een artikel over, dat kunt u hier nalezen.

Wilt u hierover meer weten?

Een optimale verdeling van thuiswerkdagen kan in veel gevallen ongewenste gevolgen voorkomen (bijvoorbeeld een dubbele c.q. schaduw loonadministratie) of zelfs voordeel opleveren. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze adviseurs. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

 

astrid vermeer
Astrid Vermeer - Jansen
Procescoördinator payroll
  • icon
astrid vermeer
Astrid Vermeer - Jansen
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Astrid Vermeer - Jansen
Astrid Vermeer - Jansen | Procescoördinator payroll
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!