Vanoers.nlHR SolutionsEigenrisicodragerschap aangaan of beëindigen

Eigenrisicodragerschap aangaan of beëindigen 

Eigenrisicodragerschap

Werkgevers kunnen twee keer per jaar – per 1 januari en per 1 juli – de keuze maken of zij zelf het risico op instroom in de WGA en/of de ZW willen dragen. Hiervoor moeten zij tijdig – uiterlijk 13 weken vóór genoemde datums – een aanvraag indienen. Voor 2020 moet de aanvraag dan ook uiterlijk 1 oktober bij de Belastingdienst ingediend worden.

Eigenrisicodragerschap

Werkgevers zijn voor de risico’s van instroom van werknemers in de WGA en ZW gewoonlijk verzekerd via UWV. Zij dragen hiervoor een gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) af via de aangifte loonheffingen. Deze premie bestaat uit een deel voor de Ziektewet (ZW) en een deel voor de WGA-uitkeringen. Bent u eigenrisicodrager voor de ziektewet en/of WGA, dan betaalt u dat deel van de premie Whk niet. De eigenrisicodrager Ziektewet betaalt zelf de Ziektewetuitkering voor werknemers die ziek uit dienst gaan. Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA zijn ook financieel verantwoordelijk voor WGA-uitkeringen die UWV betaalt aan (ex-)werknemers. Daarnaast zijn eigenrisicodragers ook zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van de (ex-)werknemer. Om eigenrisicodrager te kunnen worden voor de WGA is een garantieverklaring nodig van een erkende verzekeraar/bank.

 

Onderzoek en overleg met de ondernemingsraad

Overweegt u het eigenrisicodragerschap of wenst u het juist te beëindigen, laat u goed informeren en adviseren over de voor- en nadelen en leef een strak verzuimbeleid na. Heeft u een ondernemingsraad (OR), betrek de leden in de overweging. Zij hebben adviesrecht bij de keuze voor het eigenrisicodragerschap. Heeft u de OR nog niet geïnformeerd, dan is de deadline van 1 oktober niet meer haalbaar.

 

Meer weten of hulp nodig?

Heeft u vragen over het eigenrisicodragerschap of wilt u laten onderzoeken of het interessant voor uw organisatie zou kunnen zijn? U kunt contact opnemen met Tim Gulinski of Angela Veraart van onze vestiging Etten-Leur.

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.