Vanoers.nlHR SolutionsEigenrisicodragerschap 2024

Eigenrisicodragerschap 2024 

Eigenrisicodragerschap 2024

Wilt u per 1 januari 2024 eigenrisicodrager worden voor de WGA en/of Ziektewet? Of bent u al eigenrisicodrager en wilt u het eigenrisicodragerschap beëindigen? Dien dan voor 2 oktober 2023 uw aanvraag in bij de Belastingdienst.

Eigenrisicodragerschap

Werkgevers zijn voor de risico’s van instroom van werknemers in de ZW en WGA gewoonlijk publiek verzekerd via UWV. Zij dragen hiervoor een gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) af via de aangifte loonheffingen. Deze premie is opgebouwd uit twee premiecomponenten, namelijk een deel voor WGA-uitkeringen en een deel voor ZW-uitkeringen. Echter kunnen werkgevers er ook voor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de WGA en/of ZW en de financiële risico’s via een private verzekeraar te verzekeren. Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA of ZW betalen dat deel van de Whk-premie niet.

Eigenrisicodragers voor de ZW betalen zelf de ZW-uitkering voor werknemers die ziek uit dienst gaan. Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA zijn financieel verantwoordelijk voor WGA-uitkeringen die UWV betaalt aan (ex-)werknemers. Als eigenrisicodrager loopt u het risico dat u maximaal 10 jaar moet opdraaien voor de kosten van zieke en arbeidsongeschikte werknemers. Daarnaast bent u als eigenrisicodrager zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van (ex-)werknemers. Om eigenrisicodrager te worden voor de WGA heeft u een garantieverklaring nodig van een erkende verzekeraar/bank.

Aanvraag eigenrisicodragerschap

Werkgevers kunnen er twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, voor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de WGA of ZW. Deze aanvraagmomenten zijn ook van toepassing indien een werkgever eigenrisicodrager is en wil terugkeren naar de publieke verzekering van UWV. De aanvraag voor het eigenrisicodragerschap dient in beide gevallen 13 weken voor de ingangsdatum van het eigenrisicodragerschap bij de Belastingdienst binnen te zijn. De deadline voor het eigenrisicodragerschap vanaf 1 januari 2024 is dus 1 oktober 2023.

Verhoging terugkeerpremie ZW

Let op! Voor (middel)grote werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de ZW zal per 1 januari 2024 de terugkeerpremie worden verhoogd die de werkgever moet betalen als het eigenrisicodragerschap wordt beëindigd. Deze premie zal dan niet meer de helft van de sectorale premie, maar de volledige sectorale premie bedragen. Voor werkgevers die per 1 januari of 1 juli 2023 zijn teruggekeerd naar de publieke verzekering bij UWV, zal per 1 januari 2024 minimaal de volledige sectorale premie moeten worden betaald. Werkgevers die per 1 januari 2022 of 1 juli 2022 al zijn teruggekeerd, blijven minimaal de halve sectorale premie betalen.

Overweegt u eigenrisicodrager te worden of wenst u het eigenrisicodragerschap juist te beëindigen? Laat u dan goed informeren en adviseren over de voor- en nadelen en leef een strak verzuimbeleid na. Betrek ingeval u een ondernemingsraad (OR) heeft de leden van de OR in de overweging. De OR heeft namelijk adviesrecht bij de keuze voor het eigenrisicodragerschap.

Meer informatie

Heeft u vragen over de studiekostenregeling of bent u op zoek naar een sparringpartner die met u meedenkt over het inrichten van een regeling voor uw organisatie? Onze juristen en HR specialisten staan voor u klaar. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrmadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

Eigenrisicodragerschap 2024

Uitgelicht nieuws

  • icon

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Melanie Kaljouw
Melanie Kaljouw | Teamcoördinator HR
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!