Vanoers.nlHR SolutionsDoorwerken na AOW-leeftijd

Doorwerken na AOW-leeftijd 

Doorwerken na AOW-leeftijd

De overheid stimuleert graag het langer doorwerken van AOW-gerechtigde werknemers, maar ook voor u als werkgever kan dit voordelig zijn. In de huidige krappe arbeidsmarkt is het wenselijk kennis en ervaring te behouden om een eventueel personeelstekort tegen te gaan of om nieuwe medewerkers goed in te kunnen werken. In de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd zijn daarom regels opgesteld die het laten doorwerken van een AOW’er aantrekkelijk maken. In dit artikel lichten we graag toe hoe dit zit.

Wel of geen nieuw arbeidscontract

Heeft uw werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en wil de werknemer doorwerken? Dan kunnen er twee situaties aan de orde zijn:

  • In de arbeidsovereenkomst of in de cao staat dat het contract stopt wanneer uw werknemer de AOW-leeftijd bereikt. U moet een nieuw contract afspreken om de werknemer in dienst te houden.
  • In de cao en in de arbeidsovereenkomst is niets geregeld of staat dat uw werknemer mag doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Het contract loopt dan gewoon door.

Ontslag bij of na bereiken AOW-leeftijd

Soms eindigt de arbeidsovereenkomst ‘van rechtswege’ als de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Dat betekent dat de arbeidsovereenkomst op dat moment vanzelf eindigt. Deze afspraak staat dan in de cao of in de arbeidsovereenkomst. Als werkgever hoeft u de arbeidsovereenkomst dan niet op te zeggen.

Is er niets afgesproken en wilt u als werkgever de arbeidsovereenkomst van de werknemer bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd of daarna beëindigen? Dan kunt u de arbeidsovereenkomst schriftelijk opzeggen. U kunt dit doen zonder preventieve toets van het UWV of de rechter. Er geldt dan een opzegtermijn van één maand. De arbeidsovereenkomst moet dan wel zijn ingegaan voordat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Is de werknemer pas in dienst gekomen nadat hij of zij  de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, dan geldt het ‘gewone’ ontslagrecht.

Geen transitievergoeding

Beëindigd de werkgever de arbeidsovereenkomst van de AOW-gerechtigde weknemer dan heeft hij geen recht op de transitievergoeding.

Verruiming ketenregeling

Volgens de ketenregeling heeft een werknemer recht op een vast contract na 3 tijdelijke contracten in 3 jaar (tenzij er tussen de contracten een onderbreking is van meer dan 6 maanden). Voor een AOW-gerechtigde weknemer geldt het recht op een vast contract pas na maximaal 6 contracten in maximaal 4 jaar tijd. Deze contracten moeten zijn ingegaan ná het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Lagere werkgeverslasten

Als werkgever hoeft u meerdere premies werknemersverzekeringen voor AOW-gerechtigde weknemer niet te betalen, die u voor andere werknemers wel betaalt. Zoals de premie voor de Werkloosheidswet (WW), de gedifferentieerde premie werkhervattingskas, de gedifferentieerde premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds en eventuele pensioenpremies die u als werkgever betaalt.

Minder risico bij ziekte

Als werkgever bent u verplicht om tijdens de eerste 104 weken van ziekte het loon van de werknemer door te betalen. Ook dient u zich als werkgever in te spannen om de werknemer te laten re-integreren binnen het bedrijf (eerste spoor) of een ander bedrijf (tweede spoor).

Voor een AOW-gerechtigde weknemer is de loondoorbetalingsplicht per 1 juli 2023 teruggebracht naar 6 weken (tot dan toe was dit 13 weken). In deze 6 weken heeft u als werkgever wel de plicht om met de werknemer te werken aan re-integratie binnen het bedrijf.

Overige rechten

Afgezien van de uitzonderingen die hiervoor zijn beschreven, heeft de AOW-gerechtigde werknemer dezelfde rechten als ‘reguliere’ Werknemers. Bepalingen in het Burgerlijk Wetboek over bijvoorbeeld proeftijd en het concurrentiebeding blijven gelden.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze specialisten van HR Solutions helpen u graag. Neem contact op via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

Erwin Goedegebuure
Erwin Goedegebuure
Payroll specialist
  • icon
Erwin Goedegebuure
Erwin Goedegebuure
Van Oers HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Erwin Goedegebuure
Erwin Goedegebuure | Payroll specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!