Vanoers.nlHR SolutionsCoronavirus en aanpassing RI&E

Coronavirus en aanpassing RI&E 

Coronavirus en aanpassing RI&E

Werkgevers  zijn verplicht om een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) te maken. Daarin beschrijft de werkgever wat de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsrisico’s van het werk zijn. De RI&E moet daarnaast een plan van aanpak hebben. Daarin staat beschreven hoe die risico’s zo klein mogelijk worden gemaakt. Omdat de RI&E altijd actueel moet zijn horen nieuwe risico’s zoals het coronavirus daar ook in thuis.

Arbobeleid

In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat dat de werkgever moet zorgen voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers en dat hij daartoe een beleid moet voeren. Daarnaast legt de werkgever het arbobeleid vast in een RI&E. Deze RI&E bevat een beschrijving van de gevaren en de risicobeperkende maatregelen. Het coronavirus is zo’n gevaar op de werkplek.

Corona protocollen en handreiking COVID-19: hulpmiddel bij de RI&E

Veel sectoren hebben inmiddels een corona protocol opgesteld waarin staat hoe het werk in coronatijd zo verantwoord mogelijk kan plaatsvinden. Om werkgevers en werknemers te helpen die in een sector actief zijn waar nog geen protocollen voor zijn opgesteld hebben werkgevers- en werknemersorganisaties samen de algemene handreiking COVID-19 opgesteld met daarin praktische maatregelen om gezond en veilig werken tijdens de coronacrisis mogelijk te maken.
De handreiking COVID-19 is gericht op alle bedrijven en geeft praktische informatie en advies over arbeidsomstandigheden om het risico op besmetting met het virus zo klein mogelijk te maken.
Zo staan in de handreiking onder andere praktische ideeën en tips over:

  • Hygiënemaatregelen op het werk;
  • Looproutes;
  • Het gebruik van arbeidsmiddelen;
  • Kleedruimtes en lunchpauzes;
  • Hoe je werknemers en deskundigen kunt betrekken bij de te nemen maatregelen.

Ga naar de handreiking COVID-19

Coronavirus opnemen in de RI&E

De kans op besmetting met het coronavirus op het werk moet zo klein mogelijk zijn. Het risico erop moeten werkgevers opnemen in de RI&E. In het plan van aanpak staan de maatregelen om een eventuele besmetting te voorkomen. Corona protocollen en/of de handreiking zijn dus geen vervanger van de RI&E! De protocollen en/of handreiking zijn een hulpmiddel om aan de RI&E-verplichting bij het tegengaan van besmetting met het coronavirus te voldoen en de RI&E en het plan van aanpak hierop aan te passen.

Ook als werkgevers nog geen RI&E hebben kunnen ze juist nu een start maken met die verplichte RI&E. Met de handreiking COVID-19 kunnen werkgevers een eerste stap naar een RI&E zetten. Volgens de Inspectie SZW is de handreiking een nuttig hulpmiddel bij het uitwerken van de RI&E .

Handhaving van coronamaatregelen

Inspectie SZW controleert namens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of werkgevers zich aan de Arbowet houden. Hoewel handhaving van de overheidsmaatregelen in de strijd tegen corona zoals neergelegd in onder andere noodverordeningen plaatsvindt door de veiligheidsregio’s, heeft de Inspectie SZW bekendgemaakt dat zij handhavend zal optreden indien de arbeidsomstandigheden bij een werkgever daartoe aanleiding geven. Als er sprake is van een risico op besmetting, het niet of niet voldoende nemen van maatregelen of het daarbij niet toepassen van de arbeids-hygiënische strategie (bepaalde volgorde van risicobeheersing), zal de Inspectie handhaven.

De inspecteur controleert op de werkomstandigheden maar ook of er een RI&E met bijbehorend plan van aanpak aanwezig is. Als dat niet in orde blijkt te zijn kan de Inspectie SZW de organisatie een waarschuwing geven om het e.e.a. binnen een bepaalde tijd in orde te maken. Als de werkgever  de RI&E echt niet op orde heeft of krijgt dan kan de Inspectie SZW ook een bestuurlijke boete geven.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

david van nassau
David van Nassau
Manager juridisch advies
Contact
  • icon
david van nassau
David van Nassau
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

david van nassau
David van Nassau | Manager juridisch advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.