Vanoers.nlHR SolutionsCompensatie transitievergoeding mogelijk bij einde bedrijf door pensioen of overlijden

Compensatie transitievergoeding mogelijk bij einde bedrijf door pensioen of overlijden 

Compensatie transitievergoeding mogelijk bij einde bedrijf door pensioen of overlijden

Vanaf 1 januari 2021 is het voor kleine werkgevers mogelijk om compensatie voor de transitievergoeding bij het UWV aan te vragen bij bedrijfsbeëindiging in geval van pensionering of overlijden.

Wettelijk verplicht

Wanneer een werkgever een dienstverband wenst te beëindigen, dan is de werkgever wettelijk verplicht om een transitievergoeding te betalen aan de werknemer. Ook wanneer het bedrijf wordt beëindigd wegens overlijden of pensioen van de werkgever hebben werknemers recht op een transitievergoeding.

Kleine werkgevers

Voor kleine werkgevers heeft het betalen van de transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging in geval van pensionering of overlijden vaak onwenselijke gevolgen. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld genoodzaakt zijn om hun privévermogen aan te spreken indien zij niet over de financiële middelen beschikken om de transitievergoedingen te betalen.

Buiten ondernemersrisico

Anders dan wanneer er sprake is van slechte economische omstandigheden, vallen overlijden en pensionering buiten het gewone ondernemersrisico van een werkgever vindt het kabinet. Daarom is er ook een compensatieregeling ingesteld voor het geval kleine werkgevers werknemers ontslaan wegens bedrijfsbeëindiging in geval van pensionering of overlijden.

Onder de volgende voorwaarden kunnen werkgevers/nabestaanden, de betaalde transitievergoeding wegens bedrijfsbeëindiging in geval van pensionering of overlijden, terugkrijgen:

  • er is sprake van het vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van de beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming van werkgever;
  • het betreft een kleine werkgever (minder dan 25 werknemers in dienst);
  • de werkgever heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt/is overleden;
  • de transitievergoeding was verschuldigd in verband met het eindigen van een arbeidsovereenkomst in een bepaalde periode;
  • er moet voor tenminste één van de werknemers door het UWV een ontslagvergunning zijn verleend wegens bedrijfsbeëindiging.

Compensatie aanvragen

Voor transitievergoedingen die door de werkgever of zijn nabestaanden zijn betaald op of na 1 januari 2021 kan compensatie worden aangevraagd als aan de voorwaarden is voldaan. Compensatie vanwege ziekte of gebreken is uitgesteld. Ondernemingen met minder dan 25 werknemers die sluiten vanwege ziekte of gebreken van de kleine werkgever kunnen nog geen compensatie aanvragen voor transitievergoedingen. Deze regeling is uitgesteld tot een thans nog onbekende datum.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben over de compensatieregeling transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

david van nassau
David van Nassau
Manager juridisch advies
Contact
  • icon
david van nassau
David van Nassau
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

david van nassau
David van Nassau | Manager juridisch advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.