Vanoers.nlHR SolutionsVereenvoudiging bewijslast bij fiets van de zaak en reiskostenvergoeding

Vereenvoudiging bewijslast bij fiets van de zaak en reiskostenvergoeding 

Vereenvoudiging bewijslast bij fiets van de zaak en reiskostenvergoeding

Tijdens de behandeling van het Belastingplan 2022 werd verzocht om verduidelijking met betrekking tot de administratieve lasten die zich voor kunnen doen als werkgevers een fiets van de zaak ter beschikking stellen aan werknemers. Dit loopt vaak administratief goed voor zover werknemers alleen gebruik maken van de fiets van de zaak. Het wordt echter ingewikkelder als werknemers ook met de eigen auto een paar dagen per week naar het werk komen. Naar aanleiding van het overleg met de mobiliteitssector zijn een aantal zaken ten aanzien van de fiets van de zaak en een onbelaste reiskostenvergoeding vereenvoudigd en verduidelijkt. In dit artikel zullen deze punten kort uiteen worden gezet.

Wat houdt de fietsregeling en de (vaste) onbelaste reiskostenvergoeding in?

Fietsregeling

Vanaf 2020 is de fietsregeling voor de (elektrische) fiets van de zaak ingevoerd. Op grond van deze regeling wordt een forfaitaire bijtelling van 7% van de waarde (inclusief btw) van de fiets in aanmerking genomen als de werkgever een fiets mede voor privégebruik ter beschikking stelt aan een werknemer. Deze bijtelling zal worden opgeteld bij het loon en is alleen aan de orde voor zover dit meer bedraagt dan de eigen bijdrage van de werknemer voor privégebruik. Als er sprake is van woon-werkverkeer, wordt de fiets geacht in ieder geval ter beschikking te zijn gesteld voor privégebruik.

(Vaste) onbelaste reiskostenvergoeding

Onder voorwaarden mag een werkgever een werknemer een onbelaste reisvergoeding van maximaal € 0,21 per kilometer (in 2023) verstrekken als de werknemer naar een vaste plek reist voor zijn werk. Deze onbelaste reiskostenvergoeding vormt een gerichte vrijstelling voor de loonbelasting.

De onbelaste reiskostenvergoeding kan op declaratiebasis, maar ook in de vorm van een vaste reiskostenvergoeding worden verstrekt. Voor een vaste onbelaste kilometervergoeding dient de werkgever aannemelijk te maken hoeveel dagen een werknemer doorgaans of ‘in de regel’ naar een vaste plaats van werkzaamheden reist. De werkgever zal dus nauwkeurig moeten bijhouden hoe iemand naar het werk is gereisd. De onbelaste reiskostenvergoeding geldt voor de dagen dat de werknemer met de eigen auto naar de zaak komt, maar niet voor de dagen dat de werknemer met de ter beschikking gestelde fiets naar de zaak reist.

Vereenvoudiging bewijslast

Om de bewijslast bij een vaste reiskostenvergoeding voor een privévervoersmiddel te vereenvoudigen, kunnen werkgevers en werknemers individueel afspraken maken over hoeveel dagen per week met de fiets van de zaak wordt gereisd en hoeveel dagen met de eigen auto wordt gereisd. De afspraken die hierover worden gemaakt, kunnen de basis vormen voor de vaststelling van een (vaste) onbelaste reiskostenvergoeding. Daarbij geldt echter wel de voorwaarde dat de afspraken voldoende realiteitswaarde hebben en zijn afgestemd op de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Een incidentele afwijking van de afspraak hoeft niet te leiden tot een aanpassing van de vergoeding.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!