Vanoers.nlHR SolutionsBetaald ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022

Betaald ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022 

ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022

Vanaf 2 augustus 2022 hebben beide ouders recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van hun kind. Dit geldt voor werknemers in loondienst en ook voor de dga. Er kan een uitkering aangevraagd worden bij het UWV als zij ouderschapsverlof opnemen. Betaald ouderschapsverlof was nog niet eerder geregeld. Het is de uitwerking van een Europese richtlijn om het evenwicht tussen werk en privéleven te bevorderen.

Hoe ziet betaald ouderschapsverlof eruit?

De totale omvang van ouderschapsverlof bedraagt 26 maal de wekelijkse arbeidsduur. Het verlof kan opgenomen worden tot aan de dag waarop het kind de leeftijd van acht jaar bereikt. De Wet betaald ouderschapsverlof geldt vanaf 2 augustus 2022. Hierin wordt geregeld dat de werknemer die ouderschapsverlof opneemt, gedurende negen (werk)weken recht heeft op een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van het maximum dagloon. Uw werknemer heeft alleen recht op deze uitkering als het verlof wordt opgenomen vóór de datum waarop het kind de leeftijd van één jaar bereikt. Voor dga’s is de uitkering betaald ouderschapsverlof is gebaseerd op 70% van het wettelijk minimumloon voor 21 jaar en ouder. En op het gemiddeld aantal uren dat u werkt per week.

Let op! Is het kind vóór 2 augustus 2022 geboren? Dan bestaat ook recht op betaald ouderschapsverlof zolang het kind de leeftijd van één jaar nog niet heeft bereikt. Voorwaarde is verder dat nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof (26 weken) is opgenomen.

Wie komt in aanmerking voor een uitkering betaald ouderschapsverlof?

Het betaald ouderschapsverlof geldt voor:

  • De werknemer die wettelijke ouder is of het kind heeft erkend;
  • De werknemer die volgens de ‘basisregistratie personen’ op hetzelfde adres woont als het kind en duurzaam de verzorging en opvoeding van het kind als een eigen kind op zich heeft genomen;
  • De werknemer die pleegzorgouder of adoptieouder is.

Voor het aanvragen van een uitkering van het UWV is het noodzakelijk dat de werknemer een arbeidsovereenkomst of een publiekrechtelijke aanstelling heeft (ambtenaren). De aanvraag loopt dan via de werkgever. Directeur-grootaandeelhouders, alfahulpen en particuliere huishoudelijke hulpen komen ook in aanmerking voor betaald ouderschapsverlof. De aanvraag moeten zij zelf indienen bij UWV.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van UWV.

Lees ook ons artikel over de wijzigingen rondom verlof die ook voor dga gelden. Naast het betaald ouderschapsverlof heeft de dga vanaf 2 augustus ook recht op betaald aanvullend geboorteverlof van maximaal 5 weken, op te nemen binnen zes maanden na de geboorte van het kind.

Meer informatie?

Mocht u vragen hebben met betrekking tot het wettelijk minimumloon, dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon voor de loonadministratie. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen
Mariska Meijer - van As
Mariska Meijer - van As | Senior payroll specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!