Vanoers.nlHR SolutionsBenut de vrije ruimte in de WKR voor een onbelaste bonus

Benut de vrije ruimte in de WKR voor een onbelaste bonus 

Benut de vrije ruimte in de WKR voor een onbelaste bonus

Wilt u uw werknemer extra belonen met een bonus zonder dat hij of zij mogelijk achteraf in de aangifte inkomstenbelasting moet bijbetalen of toeslagen moet terugbetalen? Wellicht is het mogelijk deze bonus onder te brengen in de vrije ruimte, daar vertellen we u graag meer over.

Vooraf te bepalen

Om te bepalen of het mogelijk is om een bonus ten laste van de vrije ruimte te brengen is het mede van belang of er recht bestaat op de bonus of dat het een extraatje is dat u als werkgever vrijwillig toekent aan uw werknemers. Wanneer de bonus een vast onderdeel is van het loon van uw werknemer zal u gezamenlijk overeen moeten komen dat deze op een andere wijze wordt uitbetaald, mogelijk biedt de vrije ruimte in de werkkostenregeling kansen voor u

Vrije ruimte WKR

Door de bonus onder te brengen in de vrije ruimte WKR wordt deze netto uitbetaald aan de werknemer. Dit bedrag is geen onderdeel van het loon voor de loonheffingen en zal daarom niet van invloed zijn op eventuele toeslagen, socialezekerheidsuitkeringen of de IB-aangifte van de werknemer. Daarnaast worden er geen premies werknemersverzekeringen berekend. Wel zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • Er is mogelijk een eindheffing van toepassing.
  • De vrije ruimte is per 1 januari 2024 1,92% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom en over het restant van de loonsom geldt een percentage van 1,18%.
  • Stopt u als werkgever meer in de vrije ruimte, dan dient u over het meerdere 80% eindheffing betalen.

Toch kan het betalen van eindheffing voordeliger zijn dan het bruto verwerken van de bonus. Uiteraard is dit voordeel per situatie verschillend, zo kunnen zich situaties voordoen waarbij er minimaal of geen voordeel is waarbij veel kans is op ‘nadelige’ gevolgen voor uw werknemer wanneer de bonus bruto wordt uitgekeerd. De kosten van de bonus ten laste van de vrije ruimte kunnen dan hoger zijn, maar tegelijkertijd minder nadelig voor uw werknemer.

Gebruikelijkheid WKR

De Belastingdienst heeft bepaald dat zij vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen van maximaal € 2.400* per persoon per jaar als gebruikelijk beschouwt. Boven dit bedrag zal een gebruikelijkheidstoets spelen.

*Het bedrag van € 2.400 geldt in alle redelijkheid.  Dit bedrag geldt bijvoorbeeld niet voor zover het loon van de werknemer lager is dan de bedragen waar hij recht op heeft volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, of als stagiair.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de vrije ruimte WKR of bent u benieuwd of u hier voordeel uit kunt halen? Neem dan contact op met onze payroll specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

De specialisten van HR Solutions ondersteunen en adviseren u bij alles wat met uw personeel te maken heeft. Salarisadministratie, arbeidsrecht, sociale zekerheid en loonbelasting en HR-advies en werving.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!