Vanoers.nlHR SolutionsAlleenstaande-ouderenkorting in 2024

Alleenstaande-ouderenkorting in 2024 

alleenstaande-ouderenkorting 2024

Vanaf 2024 kan niet alleen meer de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de alleenstaande-ouderenkorting toepassen, maar kunnen AOW-gerechtigde werknemers deze korting ook door hun werkgever laten toepassen. De Belastingdienst heeft vanaf 2024 dan ook een nieuwe versie van het ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ gepubliceerd. Hierin is de optie opgenomen om de alleenstaande-ouderenkorting door de onderneming te laten toepassen.

Loonheffingskorting toepassen

Bij indiensttreding moet de werknemer doorgeven of uw organisaie de loonheffingskorting moet toepassen. De loonheffingskorting mag bij slechts één inhoudingsplichtige (werkgever/uitkeringsinstantie) worden toegepast. De loonbelastingverklaring is vormvrij, zolang de verplichte werknemersgegevens* worden vastgelegd en dit door de werknemer wordt ondertekend. De Belastingdienst heeft een voorbeeldformulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ beschikbaar gesteld op haar website.  De loonbelastingverklaring dient u te bewaren bij uw loonadministratie.

* Naam en voorletters, het Burgerservicenummer, adres, postcode en woonplaats, woonland en regio als de werknemer niet in Nederland woont, geboortedatum en of de werknemer de loonheffingskorting wil laten toepassen.

Nieuw model opgaaf gegevens voor de loonheffingen

Vanaf 2024 is er een nieuwe versie van het ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ van de Belastingdienst beschikbaar. Via dit formulier kunt u als werkgever de verplichte gegevens voor de loonheffingen opvragen, zoals de vraag of de werknemer de loonheffingskorting wil laten toepassen. In het nieuwe formulier is een extra vraag toegevoegd. Zo kunnen AOW-gerechtigde werknemers er namelijk voor kiezen om de loonheffingskorting – waar de alleenstaande-ouderenkorting onderdeel van is – door uw organisatie te laten toepassen en niet meer door de SVB. Het nieuwe formulier is hier te vinden.

Loonbelastingtabellen 2024

Naast het nieuwe formulier van de Belastingdienst, zijn ook de loonbelastingtabellen voor 2024 aangepast. De loonbelastingtabellen hebben vanwege deze verandering twee extra kolommen: één die ziet op inhouding van loonbelasting/premie volksverzekeringen inclusief verrekening van de alleenstaande-ouderenkorting en één voor het bijbehorende bedrag van de verrekende arbeidskorting. Meer informatie over loonbelastingtabellen 2024 is te vinden in dit artikel.

Meer informatienn

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

De specialisten van HR Solutions ondersteunen en adviseren u bij alles wat met uw personeel te maken heeft. Salarisadministratie, arbeidsrecht, sociale zekerheid en loonbelasting en HR-advies en werving.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!